TICKER

Monday, September 19, 2011

Pantun Hari Raya – Loghat Negeri-negeri di Malaysia

Pantun Hari Raya – Loghat Negeri-negeri di Malaysia | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar,
 


Malam ni on9 fb tengok banyak perubahan la.. pening-pening  kepala dengan perubahan dengan facebook .. dlm duk pening sempat lagi ekin duk intai2  di group2 yang ekin join.group yang paling ekin suko join adalah group THE HAPPY WARRIORS yang di tubuhkan oleh pemilik fb INIlepas tu kan ekin jumpa satu post yang sangat unik n menarik la.. so ekin pun copy dari sana dan share  kat blog untuk kongsi dengan peminat yg suka baca blog ekin.. hehehe.

KELANTAN 
Make ikke cicoh budu,
Jange lupo tamboh satar,
Kelik rayo toksir laju, 
Nanti rayo dale sepita. 

TERENGGANU
Makang ubi jamang jepong,
Makang kepok cicah cuke,
Bulang pose mung bengong,
Bulang raye mung gile..

PAHANG
Sepadan Pahang ada kasino,
Nasi dagang ikan patin,
Jange mu masam muko,
Raya makan rendang sadin..

SELANGOR/K.LUMPUR
Wa cakap lu wa tak tau,
Tapi wa tipu sama lu, 
Raya jangan buat tak tau,
Angpau ada bagi gua dulu..
 
JOHOR 
Cegitu cegini awak suke ek,
Awak suke kite tak suke ek,
Esok luse hari raye ek,
Sama-sama bersuke rie ek..

MELAKA
Hawau kau berak merate,
Kaki bengkak ulau patok,
Kalu baik naik kerete,
Jangan pandu kalau ngantok..
 
NEGERI SEMBILAN 
Masak lomak cili api,
Campo dondan! daun turi,
Hari rayo kolumpo sopi,
Tinggal penyamun dongan pencuri..
 
PERAK 
Gulai tempoyak ikan mayong,
Deroyan busok tebok tupai,
Pandu hemat ingat kampong,
Asal teman selamat sampai..

KEDAH
Aloq Staq terketaq-ketaq 
Lapaq perut makan pau,
Macam mana tak ketaq,
Kena paksa bagi angpau..

PENANG
Nasi kandaq kedai mamak,
Anak mami jual pesemboq,
Lepas raya usah dok triak,
Kalu ceti mai ikut dapoq..

PERLIS
Padang besaq kecik aja,
Tempat siam lalu lalang,
Hari raya kita berbelanja,
Jangan sampai menambah utang..

SABAH DAN SARAWAK
Sory la, jauh nak kena naik belon baru boleh buat Pantun..

3 comments:

  1. awat aloq staq terketaq2??hujan bnyk sngt la tu :p

    ReplyDelete
  2. jawa xder ker??
    eh tue slank KL ker Kl gangster
    hoho

    ReplyDelete