TICKER

Wednesday, June 29, 2016

Ayam Masak Merah Thai

Ayam Masak Merah Thai | Hai korang semua, agak terlewat cik ash nak share resepi ini... biasa la sepanjang bulan ramadan ada saja menu baru yang ekin cuba buat-buat ekin simpan dalam blog mana taw masa akan datang rujuk balik hihihihi...

ayam masak merah thai

Ayam masak merah thai seperti daging masak merah kita masak tu gak cuma ekin buat guna ayam percubaan membuat alhamdulilah menjadi sedap jugak di makan.. hahahahhaha.. 

Resepi Ayam Masak Merah Thai
Oleh: Cik Ash  

Isi Ayam  (Cik Ash guna pewarna ros tu) 
2 ulas bawang putih - ketuk 
1 labu bawang besar - hiris 
1 sudu besar cili serbuk - bancuh dengan air 
3 senduk sos tomato 
garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar 
1 biji lada merah 
2 helai daun limau purut 

Cara-caranya :- 

1. Rebuas ayam dengan sedikit pewarna ros hingga ayam itu empuk. Di dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu ayam hingga kuning sedikit . Ketepikan. 
2.Selepas itu bawang putih di tumis hingga nai bau dan kemudian masuk cili. Kacau sehingga cili itu betul-betul garing dan masukkan air rebusan daging , sos tomato. 
3. Kemdian masukan daging tadi, lada merah , bawang besar yang di hiris dan kacau. 
4.Perasakan dengan garam dan gula. Tabur daun ketumbar di atas dan hidangkan dengan nasi putih..


Ingin tengok resepi versi daging boleh usha Resepi Daging Masak Merah Thai ya... resepi yang sama saja hihihi.. 



Ok itu saja yang cik ash nak kongsi... ok bye...jumpa lagi dientri yang lain.


12 comments:

  1. Okay ke masak untuk ayam kak ekin ? kalau daging tu memang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap daging lagi.. hihihihi... ayam ok la nak ubah2 selera

      Delete
  2. Sedap nampaknya.. Lapar. Mujur lagi 2 jam nak berbuka puasa. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang jung menaip lapar gak hahahahha

      Delete
  3. Tetiba rasa lapar pulak pepagi buta ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi kak ekin ni masak ni dah lapar aduh lai

      Delete
  4. adoyaiii lagi berapa jam nak bukak posa ni.. adeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihihi sabar jer la yang mampu

      Delete