TICKER

Sunday, May 7, 2017

Resepi Lempeng Gula Merah

Resepi Lempeng Gula Merah 

Lempeng Gula Merah 

Assalamualaikum.. 
Hai korang semua apa khabar, ekin harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat sokmo.. 

Hari ini ekin kongsikan dengan korang semua Resepi Lempeng Gula Merah.. lempeng ni ekin buat bekalkan untuk suami pergi keje minggu lepas hari ini sempat nak kongsikan hihihihi biasa la...

Suami ekin dah muak nak makan mee,bihun,maggi bekal pergi keje .. so dia suruh ekin buat lempeng ekin ni pening nak buat lempeng tak kan la lempeng yang sama saja hari-hari so datang idea ni..

Lempeng Gula Merah versi cik ash hihihihihi boleh usha dekat link di bawah ni..

Resepi Lempeng Gula Merah


Bahan-bahan:-
2 cawan tepung gandum
3 sudu gula merah
1 biji telur
Air

Cara Membuatnya :-
1.     Bancuhkan tepung gandum dengan air dan gula.
2.     Kacau hingga serbati taw.. guna whisk sampai tak ada tepung yang berketul-ketul.
3.     Selepas itu panaskan minyak ke dalam kuali selepas itu tuangkan 1 senduk lempeng ke dalam kuali masak hingga garing balikan bila dua-dua belah dah masak boleh di angkat.
4.     Seterusnya ikut step by step lepas siap lempeng boleh dihidangkannya..

Ok la itu saja Resepi Lempeng Gula Merah ekin buat sangat mudah dan simple saja.. Suami dan MIL kata sedap pulak lempeng ni...

10 comments:

  1. Gula Merah eh buat lempeng. First time dengar. Pandai Cik Ash buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup gula merah dalam plastik tu kak ekin buat.. Biasa la benda idea mari terjadi resepi baru

      Delete
  2. sedapnya cik ash. busyra suka gila lempeng tp mkn dgn sambal bilis.

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat lempeng gula merah..agaknya budak-budak suka tak ek sebab kan manis kan
    JanjiKita

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM kurangkan manis insyaAllah suka.. anak saudara ekin dia makan dia kata sedap

      Delete