TICKER

Tuesday, December 26, 2017

Bubur Nasi Simple

Bubur Nasi Simple | Assalamualaikum.. Hai korang semua, apa khabar sihat tak, alahai terlupa nak sharing entri ni terlama simpan dalam draf hahahhaha.. 


Bubur Nasi Simple ni Cik Ash pernah buat masa tu ibu mentua Cik Ash tak sihat kebetulan suami pun tak sihat cik ash buat la bubur nasi tapi tak hancur buat macam nasi kita masak nasi cuma lebihkan air tu.. Cik Ash main agak-agak jer barang dia buang yang bahan yang ada dekat dapur ni tak ada guna apa-apa pun.. 

Jom la usha resepi Bubur Nasi Simple dekat bawah ini, selamat memcuba resepi yang Cik Ash buat ni 

Resepi Bubur Nasi Simple 

Bahan-bahan 

Beras 
tulang ayam 
Kuib ayam
Daum Sup
Bawang Goreng
Bawang putih
Halia
garam
lada hitam
lada sulah
carrot
bunga lawang
cengkih
kayu manis
buah pelaga 

Cara Membuatnya :- 
1. Mula-mula sekali kena cuci beras hingga bersih ya, saya tak guna sukatan pun agak nak masak untuk makan 3 orang jer aritu pun. Terpulang kalau nak buat banyak mana pun cara dia tetap juga sama
2. Masukan beras yang telah dibasuh kedalam periuk yang bertutup. Isikan air sehingga tenggelam beras dalam periuk tersebut. rebus la nasi sehingga kembang.bila nasi dah kembang tutup api biar sekejap.
3. Tumis bawang putih, halia yang telah di tumbuk hingga naik bau bersama dengan 4 sekawan, masukkan tulang ayam masak hingga mendidih. 
4. Selepas itu tambahkan kuib ayam, carrot,lada hitam kisar, lada sulah, garam dan secukup didihkan sehingga mendidih.  
5. Tuang sup ayam ke dalam nasi air yang dibiarkan sekejap tu masak la hingga mendidih jadi pekat. 
6. Taburkan daun sup dan bawang goreng. Siap boleh dihidangkan.. 

Ok la korang semua itu cara sepontan Cik Ash masak bubur nasi dekat ibu mentua dan suami memang kebetulan sangat last minute buat barang ambik yang ada dekat dapur tu. alhamdulilah ibu mentua Cik Ash dapat makan bubur ni dia kata bubur ni tak lembik hahahhaha, memang la Cik Ash buat khas untuk ibu mentua dia kan berapa nak suka makan style lembik nasi air dia kata kembang pipi.. hihihihi..

6 comments:

  1. bubur nasi kalau buat dengan pati ayam memang sedap hihi

    ReplyDelete
  2. aahhh terliur. thank you, resepi memang simple! aira boleh buat nanti kalau teringin :D

    ReplyDelete
  3. Menu paling feveret kalau demam. Rasa sedap je tekak dapat makan bubur kalau demam ^^

    ReplyDelete
  4. masa sakit gigi aritu memang ni menu wajib CR,sedap

    ReplyDelete