TICKER

Sunday, December 31, 2017

Tutorial Cara Nak Shortener URL Link

Tutorial Cara Nak Shorten URL Link| Assalamualaikum..Hai korang semua apa khabar, hari ini cik ash nak kongsikan dengan anda semua cara nak pendekkan URL link yang panjang jadi pendek..


Sebelum ni ada yang tanya cik ash untuk pendekkan link di facebook so hari ini nak tunjukan cara nak pendek url yang panjang tu.. selalu url yang panjang datang daripada blog, website, link youtube,facebook dan lain-lain.. 

  Sebenarnya terdapat 4 cara untuk  untuk pendekkan url link yang cik ash taw antaranya ialah seperti bawah ini :- 

1. Google : https://goo.gl/
2. Bitly : https://bitly.com/
3. Tiny:  https://tiny.cc/
4.  Shorturl :  https://shorturl.com/

Cik Ash lebih suka guna google punya untuk pendekan url lagi pun rasa ok dengan google.. yang lain pun ok gak atas diri anda suka guna yang mana satu.. hihihi.. sebagai contoh cik ash tunjuk cara nak pendekkan url ni dekat bawah..

Link:https://cikash.blogspot.com/2017/12/peria-goreng-telur-hancur.html

Klik : https://goo.gl/  (tapi sebelum itu anda kena login dulu account google ya.)

Selepas itu akan keluar kotak macam dekat bawah ini anda kena masukkan url panjang dalam kotak yang cik ash tengok pada gambar.

url pendek

Bila dah masukkan link URL tu dalam kotak sila klik Shorten selepas itu akan keluar macam dalam gambar dekat bawah ni


Apabila dah keluar macam tu anda dah boleh copy link tu dan tekan done.. senang sangat boleh share link url pendek tu dekat mana-mana yang anda suka.. hihihihi.

Ok la itu cara cik ash guna, terpulang pada anda nak guna yang mana rasa senang yang mana.. pilih la di antara 4 di atas tu ya.. cik ash hanya berkongsi apa yang cik ash taw jer. selamat memcuba sahabat blogger cik ash.. jumpa lagi di entri yang lain pulak.. hihihihi...

11 comments:

  1. WAAh..cmtu ke..baru ai tauu..tq 4 sharing cik Ash

    ReplyDelete
  2. Nice sharing cik ash.. Boleh cuba jugak nk nanti.. Nak letak kat instagram.. Kadang nak letak url penuh macam tak comel 😂

    ReplyDelete
  3. Wah senang je..selalu tertanya juga mcm mna short kan link yg pnjg.tq sharing

    ReplyDelete
  4. Tutorial yang bagus Cik Ash..bleh la saya buat nanti..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih satu perkongsian yang bermanfaat kepada yang nak cari url shortener ni

    ReplyDelete
  6. Tutorial yang bagus. Saya biasa guna bitly shj. Tak tau pula ada byk lg. Hehee...

    ReplyDelete