Tuesday, September 20, 2011

author photo
Antara Khasiat Kurma,Kismis Dan Madu | Assalamualaikum... Hai korang semua, apa khabar Cik Ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat.Hari ini Cik Ash ingin berkongsi dengan korang semua antara Khasiat di dalam 3 makanan sunnah.Sabda Rasulullah s.a.w; ‘Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan-santun serta cerdas pemikirannya. 

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah di mana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah.

Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat’.

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)’.

Abu Abdillah a.s. bersabda: ‘Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir’.

Abu Abdillah a.s. bersabda: ‘Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan’.

Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: ‘Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati’.

2) KISMIS

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian’.

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih’.

Imam Ali a.s. bersabda: ‘Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi’.

Imam Ali a.s. bersabda: ‘Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa’.

Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa’.

3) MADU

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat Al-Qur’an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit’.

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu’.

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada’.

Nabi Muhammad SAW bersabda: ‘Allah SWT telah meletakkan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai obat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi’.

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: ‘Madu adalah obat dari segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati’.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: ‘Rasul saw sangat menyenangi madu’.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: ‘Biasakanlah dirimu memperoleh dua obat yaitu meminum madu dan membaca Al-Quran’.

SETELAH MEMBACA NYA SAMPAIKAN PULA KEPADA SAHABA-SAHABAT ANDA YANG LAIN, UNTUK MEREKA PULA RENUNGI MESEJ INI.

This post have 0 komentar

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post