Thursday, January 15, 2015

author photo
Resepi Carrot Goreng Tepung  | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar,Ekin harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat. 

Carrot Goreng Tepung

Malam ni Ekin ada nak share satu resepi yang Ekin cuba buat pertama kali... disebabkan suami tak berapa suka makan carrot yang masak dalam sayur selalunya.... ada dua cara yang Ekin share ni. cara versi malas dan versi rajin resepi Ekin ambik dari blog siapa entah tetapi Ekin olah semula hihihi.... 


Resepi Carrot Goreng Tepung 
Oleh : Cik Ash

Bahan-bahan :-
3 batang lobak merah 
Tepung Bestari (Spicy)
Air secukupnya 

Cara membuatnya : 
1. Potong lobak merah memanjang.. ketepikan 
2. Bancuh tepung bestari macam nak goreng pisang tu,perap dalam 15-30minit.
3. Masukkan carrot gaul bagi sebati tepung tu.. 
4. Panaskan minyak, boleh la di goreng hingga kekuningan. 
5. Siap goreng toskan minyak.. boleh la dihidangkan.

Versi kedua 

Bahan-bahannya : )
2 batang lobak merah.
3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
2 sb tepung beras
1/2 sk lada hitam
secubit garam
sedikit cukup rasa (jika suka)
air secukupnya
1 bungkus eno original. *yg ini Ekin tak letak...


cara-caranya :
  • potong lobak merah memanjang..ketepikan.
  • campurkan semua bahan kecuali eno..
  • Bancuh tepung macam kita buat tepung untuk goreng pisang. perap 15-30 minit.
  • panaskan minyak..masukkan eno dan kacau sebati.
  • celupkan lobak merah dalam tepung dang terus goreng hingga garing.

Alhamdulilah sangat bersyukur abang dan MIL suka dengan cara masakan ni... Bila terhasil akhirnya  berjaya gak Ekin bagi suami makan carrot ni....sesiapa nak cuba resepi try gerenti sedap dimakan taw.... macam makan goreng pisang la gak... hihihi...Kalau ingin tengok koleksi resepi lain boleh la usha dekat koleksi #dapurcikash.

This post have 19 komentar

avatar
Anonymous delete January 15, 2015 at 8:33 AM

rare sungguh resepi ni.. pergh.. slalu cendawan goreng tepung skarang ni keret pun dah jadi goreng tepung huhuhu..

Reply
avatar
AMIIZAA@Mieja delete January 15, 2015 at 12:38 PM

wahhhhh bestnya...boleh try nie:)

Reply
avatar
Cik Ash delete January 15, 2015 at 3:31 PM

@CT Humairah

tu la kita ni kena try masakan lepas tu olah2 jadi carrot goreng tepung... hihihi... sangat sedap...

Reply
avatar
Cik Ash delete January 15, 2015 at 3:32 PM

@AMIIZAA

kak amizza boleh try tu... pasti anak2 suka tu

Reply
avatar
Unknown delete January 16, 2015 at 10:32 AM

wahhh.. mcm menarik pulak nih.... ada rasa mcm ubi keledek goreng tak? heheh...

Reply
avatar
Norasikin Ishak delete January 17, 2015 at 6:38 PM

Wooowwww ! Macam menarik je. Bolehh try nie. Hehehe !

Reply
avatar
Nadiah Hanum delete January 18, 2015 at 1:00 AM

First time dengar carrot goreng ni..nnti boleh try...

Reply
avatar
Anonymous delete January 22, 2015 at 5:16 PM

hihi insyallah boleh try.. macam konsep cendawan goreng tepung la kan hihi..

Reply
avatar
Cik Ash delete January 22, 2015 at 11:12 PM

@nadiah hanum

try la nadiah... hihihi... ekin first time try gak tu... kini abg jadi feberet dia dah

Reply
avatar
Cik Ash delete January 22, 2015 at 11:13 PM

@Papaglamz Betul la carrot... ce try buat bagi wife papaglamz makan...

Reply
avatar
Cik Ash delete January 22, 2015 at 11:13 PM

@Cheq Eem ada rasa mcm ubi sikit2.. goreng garing2 sedap...

Reply
avatar
Norihanyusuf delete January 30, 2015 at 6:34 PM

Carrot pun dah boleh buat goreng tepung. Ok sangat untuk anak-anak saya yang tak makam sayur ni

Reply
avatar
Cik Ash delete January 31, 2015 at 10:31 AM

@mama 3farhanahkak try la buat... bukan kanak2 jah yang tak suka carrot ni... suami ekin pun xmakan carrot kalau letak dalam sayur... bila buat macam ni.. hari2 nak makan.. hahahah

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post