TICKER

Thursday, January 15, 2015

Resepi Carrot Goreng Tepung

Resepi Carrot Goreng Tepung  | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar,Cik Ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat. 

Carrot Goreng Tepung

Malam ni Cik Ash ada nak share satu resepi yang Cik Ash cuba buat pertama kali... disebabkan  abang tak berapa suka makan carrot yang masak dalam sayur selalunya.... ada dua cara yang Cik Ash share ni. cara versi malas dan versi rajin resepi Cik Ash ambik dari blog siapa entah tetapi Cik Ash olah semula hihihi...

Resepi Carrot Goreng Tepung 

Bahan-bahan :-
3 batang lobak merah 
Tepung Bestari (Spicy)
Air secukupnya 

Cara membuatnya : 
1. Potong lobak merah memanjang.. ketepikan 
2. Bancuh tepung bestari macam nak goreng pisang tu,perap dalam 15-30minit.
3. Masukkan carrot gaul bagi sebati tepung tu.. 
4. Panaskan minyak, boleh la di goreng hingga kekuningan. 
5. Siap goreng toskan minyak.. boleh la dihidangkan.

Versi kedua 

Bahan-bahannya : )
2 batang lobak merah.
3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
2 sb tepung beras
1/2 sk lada hitam
secubit garam
sedikit cukup rasa (jika suka)
air secukupnya
1 bungkus eno original. *yg ini ekin tak letak...


cara-caranya :
  • potong lobak merah memanjang..ketepikan.
  • campurkan semua bahan kecuali eno..
  • Bancuh tepung macam kita buat tepung untuk goreng pisang. perap 15-30 minit.
  • panaskan minyak..masukkan eno dan kacau sebati.
  • celupkan lobak merah dalam tepung dang terus goreng hingga garing.

Alhamdulilah sangat bersyukur abang dan MIL suka dengan cara masakan ni... Bila terhasil akhirnya  berjaya gak ekin bagi abang makan carrot ni....
sesiapa nak cuba resepi try gerenti sedap dimakan taw.... macam makan goreng pisang la gak... hihihi... 

resepi asal di sini








19 comments:

  1. rare sungguh resepi ni.. pergh.. slalu cendawan goreng tepung skarang ni keret pun dah jadi goreng tepung huhuhu..

    ReplyDelete
  2. wahhhhh bestnya...boleh try nie:)

    ReplyDelete
  3. @CT Humairah

    tu la kita ni kena try masakan lepas tu olah2 jadi carrot goreng tepung... hihihi... sangat sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi insyallah boleh try.. macam konsep cendawan goreng tepung la kan hihi..

      Delete
  4. @AMIIZAA

    kak amizza boleh try tu... pasti anak2 suka tu

    ReplyDelete
  5. wahhh.. mcm menarik pulak nih.... ada rasa mcm ubi keledek goreng tak? heheh...

    ReplyDelete
  6. Wooowwww ! Macam menarik je. Bolehh try nie. Hehehe !

    ReplyDelete
  7. First time dengar carrot goreng ni..nnti boleh try...

    ReplyDelete
  8. @nadiah hanum

    try la nadiah... hihihi... ekin first time try gak tu... kini abg jadi feberet dia dah

    ReplyDelete
  9. @Papaglamz Betul la carrot... ce try buat bagi wife papaglamz makan...

    ReplyDelete
  10. @Cheq Eem ada rasa mcm ubi sikit2.. goreng garing2 sedap...

    ReplyDelete
  11. Carrot pun dah boleh buat goreng tepung. Ok sangat untuk anak-anak saya yang tak makam sayur ni

    ReplyDelete
  12. @mama 3farhanahkak try la buat... bukan kanak2 jah yang tak suka carrot ni... suami ekin pun xmakan carrot kalau letak dalam sayur... bila buat macam ni.. hari2 nak makan.. hahahah

    ReplyDelete