Friday, January 9, 2015

author photo
Teruja Tengok Bunga Kembang 10 pagi |Assalamualaikum....Hai readers and follower blog Cik Ash, Cik Ash teruja tengok pokok ni berbunga pukul 10 pagi... tadi masa Cik Ash nak jemur kain kat luar tengok pokok ni berkembang dengan banyak.... 3 warna jer yang kembang.. warna putih  dan ungu tak berbunga lagi..  cantik jer tengok dia kembang kan... 



Apa yang Cik Ash tahu mengenai pokok ini ianya akan berkembang pada pukul  10.00 pagi dan petang akan kucup semula. Apa yang perlu kita tahu pasal pokok ini ialah :- 

  • Pokok bunga ini akan berkembang 10 pagi, petang akan kucup dan akan kembang semula pada 10 pagi keesokkan harinya. 
  • Warna yang selalu ada ialah pink, merah tua, kuning, putih, ungu dan jingga.
  • Cara nak biak pokok bunga ni dengan cara keratan batang atau potong pada akar tumbuh. 
  • Bunga ini akan menjadi lebih kembang jika terdedah dengan matahari banyak.
  • Untuk sentiasa nampak rapi dan cun batang yang dah mati perlu dibuang dan sering gembur tanah untuk pastikan kesuburan pokok.
Ok la korang semua itu jer Cik Ash nak kongsi bunga kembang 10 pagi hihihi.. 

This post have 19 komentar

avatar
Shad delete January 9, 2015 at 11:26 AM

pokok ni mmg senang giler nak hidup.. hehheehe. mak shad pun suka tanam bunga ni, penuh laman rumah.. lawa banyak kalerr..

Reply
avatar
Cik Ash delete January 9, 2015 at 11:42 AM

@sha dhira

ha ah betul senang jer tanam dia aritu... letak dalam pasu kabus2 tanah hidup dah.....

Reply
avatar
AMIIZAA delete January 9, 2015 at 11:59 AM

ash, akak pon suka RJ nie.....main campak jerk dah hidup...

Reply
avatar
wardahannesa delete January 9, 2015 at 12:51 PM

wah, cantikknye.. baru tahu nama pokok bunga ni kak :) hihi

Reply
avatar
Cik Ash delete January 9, 2015 at 2:06 PM

@Wardah Aneesa

hihihi akak pun baru taw... sebelum mana ada taw n nampak dia berbunga... duk dikedah menanamnya wahhh teruja tengok...

Reply
avatar
Farrah MF delete January 10, 2015 at 2:03 AM

Baru tau yg bunganya akan kembang pukul 10 :)

Reply
avatar
Anonymous delete January 10, 2015 at 12:38 PM

waaaah tepat 10am dia kembang eh ? lepas tu dia kuncup balik ke ?

Reply
avatar
Cik Ash delete January 10, 2015 at 1:21 PM

@Maria Firdz
ha ah cantik tengok ni berkembang...

Reply
avatar
Cik Ash delete January 10, 2015 at 1:23 PM

@CT Humairah
kuncup masuk petang tu.... hihihi.. ekin tengah hari ni x p intai pulak...belah petang dlm pkl 5 tu dah xada dah...

Reply
avatar
Norihanyusuf delete January 30, 2015 at 6:46 PM

Bunga ni senang hidup. Seronok bangun pagi tengok bunga warna-warni

Reply
avatar
Cik Ash delete January 30, 2015 at 8:24 PM

@mama 3farhanah ha ah selalu pagi2 memang suka tengok bunga ni.... hihihi

Reply
avatar
Nadratul Syazwana delete February 24, 2016 at 4:17 PM

Wow! Serious lah cik Ash ada pokok kembang kuncup gini!? Hahhahaha. Menariknya lahhh.

Reply
avatar
Cik Ash delete February 24, 2016 at 5:31 PM

ada... aritu dah mati ni hidup kembali happy sangat

Reply
avatar
adianiez AIDA delete July 22, 2016 at 11:02 AM

umah baru aida nanti kan, ekin, aida nak tanam pokok cute ni.
nice... sweet :)

Reply
avatar
Alia Farhan delete July 22, 2016 at 12:18 PM

Pokok ni senang idup...tp xleh kongsi tanah dengan pokok lain sbb dia serap nutrient byk sgt...so kena selalu baja2 kan dia

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post