Friday, July 31, 2015

author photo
Resepi Berbola Daging Burger | Assalamualaikum... Hai, selamat malam reader blog Cik Ash ni...Entri ini dah tersimpan dalam draf dah lama malam ni baru nak share maaf menu Berbola Daging burger ini dari bulan puasa lagi ekin pernah share entri itu boleh baca dekat Menu Memikat Selera Suami.


Berbola Daging Burger 
    
 
Resepi Berbola Daging Burger 
Oleh : Cik Ash
 
Bahan-Bahan

6 keping daging burger (ekin kisah kisar sampai hancur)
1 ulas bawang besar (dicincang halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
sedikit garam
sedikit lada hitam
sedikit tepung jagung
Sedikit tepung gandum
Minyak Untuk Mengoreng

Cara-caranya


1. Hiris kepingan daging kecil-kecil untuk di mesin nanti.


2. bawang besar dan bawang putih di cincang halus.


3. Masukkan kesemua bahan-bahan (kecuali tepung jagung) ke dalam blender mesin sampai hancur...


4. Apabila semua bahan dah di mesin gaulkan bersama dengan tepung gandum,tepung jagung dan lada hitam tu.. Gaul biar sebati taw.. sampai jadi doh


5. Buat bulatan kecik pasal Berbola tu sampai habis doh la.


6. Akhir selalu panaskan minyak dan goreng Berbola sampai kedadangan ya.


7. Siap!!! boleh hidangkan dengan sos cili.


  Ok la itu jer resepi yang Cik Ash kongsikan dengan korang semua, selamat memcuba ya. Nak tengok koleksi resepi lain boleh la usha dekat #dapurcikash.

This post have 22 komentar

avatar
PeRdU cINta delete July 31, 2015 at 11:16 AM

Sedap ni...buatkan kuah sup sikit...wah..syok..

Reply
avatar
Cik Mimie delete July 31, 2015 at 1:30 PM

Cicah dengan sos.. mesti sedap :) nyum2!!

Reply
avatar
Sha Mohamed delete July 31, 2015 at 9:52 PM

Wah!!best nie kalau bubuh dalam spaghetti..mesti lg mengancam..

Reply
avatar
Farrah MF delete August 1, 2015 at 3:22 PM

Mohon mintak sepinggan! Sedap ni makan ngan sos & cheese leleh-leleh :)

Reply
avatar
Jari Manis delete August 2, 2015 at 12:26 AM

bahan 'sedikit' tu susah nak anggar lah ekin...kalau ckp dalam bentuk sudu ke cawan ke lagi mudah

Reply
avatar
adianiez AIDA delete August 6, 2015 at 2:26 PM

yes. benar...
cicah sos & cheese leleh ~ terbaik!!!

Reply
avatar
simplyremedies delete August 6, 2015 at 4:30 PM

ye saya pun rasa kalau serve dengan spaghetti, mesti sedap ni.

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:19 PM

Hihihihi betul tu buat kuah sup memey sedap sangat ni

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:20 PM

Harus la sedap cik mimie HihihiHihihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:21 PM

harap zumal faham la sedap dengan resepi yg ekin tulis tu...

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:22 PM

Bgus tu cadangan sha.. Tapi kalau buat org kat rumah xde yg mkn

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:26 PM

Hihihihi sis jm nanti ekin ejas balik sukatan tu kat atas semua guna sudu

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:28 PM

Cicah sos jah kak farah aritu

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:29 PM

Nanti try cuba buat lagi lps tu cicah versi kak aida bgitaw hihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete August 7, 2015 at 1:31 PM

Ramai ckp mcm tu saya kena buat lg ni

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete August 8, 2015 at 8:42 PM

@Jari Manis 'sedikit' tu maksudnya... Jangan banyak! Kah Kah Kah...

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete August 8, 2015 at 8:43 PM

Nampak sedap Ekin... Tapi SS tak boleh makan... Sedihhhhh! Nanges tengok... Iskksss..

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post