Monday, September 7, 2015

author photo
Resepi Ayam Kukus Halia |Assalamulaikum..Hai reader blog Cik Ash.. malam ini ekin share resepi terajin pulak kan hihihi..


Ayam Kukus Halia 
Ayam kukus halia menu sihat sebab tanpa minyak dan santan... dua tiga hari lepas Cik Ash masak kari ayam,ayam kicap la,ayam pedas la .. semua menu ayam sampai xtaw nak masak apa dah ni..

Tergodek-godek resepi kat google ada ayam kukus halia.. Cik Ash pun cuba la buat cara sendiri hihihi...suami pun makan bertambah nasi sedap la tu... ok kar bawah ni Cik Ash share resepinya ya..

Resepinya

Bahan-bahan
9 ketul ayam
3 biji bawang putih (tumbuk)
3 cm halia (tumbuk)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
1 biji bawang besar (ekin bawang besar yg merah tu di hiris)
5 cm halia (hiris memanjang)
2 batang serai (hiris serong)
1 sudu besar sos tiram
1 batang carrot (hiris memanjang)
Sedikit kubis bunga
Gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya
1. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan halia 3cm.
2. Gaulkan ayam dengan bahan yang telah ditumbuk,serai, halia yang dihiris 5cm, carrot,kubis bunga ,gula dan garam dalam bekas (ekin guna bekas putih yang buat kek tu) @ guna loyang.
3. Panaskan kukusan dan masukkan bekas yang berisi ayam.
4. Kukus selama 20 minit. Beberapa minit sebelum api ditutup,taburkan bawang besar di atas ayam. Tutup periuk sebentar.
5. Siap dah tutup la api boleh dihidang

This post have 33 komentar

avatar
Jari Manis delete September 7, 2015 at 11:54 PM

kukus bermakna bukan rebus kan...ehh...x leh nk bayangkan lah Ekin..sis JM ni bab masak failed

Reply
avatar
Jari Manis delete September 7, 2015 at 11:55 PM

biasa kalau sebut kukus ni guna bekas yg berlubang tu...pastu letak atas periuk yang berisi air sehingga mendidih then mknan yg di kukus tadi seperti kuih tu masak...mcm tu ke

Reply
avatar
Siti Yang Menaip delete September 8, 2015 at 9:00 AM

wow rajin Kak Ekin masak eh.. macam2 jenis lauk =)

Reply
avatar
Eny Abdullah delete September 8, 2015 at 11:19 AM

sedapnya... x pernah lagi buat ayam kukus.. boleh cuba ni...

Reply
avatar
Deanna Morni delete September 8, 2015 at 12:31 PM

time2 hujan mkn ayam kukus ni mesti sedap kannnnnn heheh

Reply
avatar
Cik Mimie delete September 8, 2015 at 2:34 PM

Wah sedapnye... Cik Mimie memang suka masak2 guna halia ni :)

Reply
avatar
Unknown delete September 8, 2015 at 3:32 PM

ermmm dah boleh bau wangi halia tu..

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete September 8, 2015 at 7:33 PM

Kukus dengan rebus tak sama laaa yunk... Iskkss...

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete September 8, 2015 at 7:34 PM

Kukus tu maksudnya stim... Ha ha ha... jay emm kalu stim macamana? Kah kah kah...

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete September 8, 2015 at 7:35 PM

Dah boleh dipanggil chef dah ekin skrg! Hebat hebat rasa maggi cukup rasa.... Ehhhh.... Tetiba... Ha ha ha...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:33 PM

Kukus guna periuk kukusan kak JM.. Rebus tu mcm biasa..

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:40 PM

Yeah2 kak jm.. Tu ss dah terang hihihi...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:42 PM

Jdi bini kena rajin nk ikat perut suami hihihi... Cuba jah masak apa carikat google... Akak pun masak.zmn ank dara x pndai pun masak ni

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:44 PM

Eny cuba la hihihi... Eny buat lagi sedap kut...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:47 PM

Kak ekin pun suka sedap mkn halia ni...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:53 PM

Husna bau wangi halia penarik selera

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:55 PM

Hahahahaha SS xleh jdi chef hebat lg ni masih belajar lg ni...

Reply
avatar
Nina Mads delete September 8, 2015 at 10:02 PM

ayam kukus halia? mesti sedap sebab di stemkan.

Reply
avatar
iryantyismail delete September 9, 2015 at 3:12 AM

Samalah dengan kak yan..ash..dah kawin baru sibuk google resepi :-))

Reply
avatar
iryantyismail delete September 9, 2015 at 3:12 AM

Belum pernah makan ayam mask cam ni..leh try..

Reply
avatar
Cik Mimie delete September 9, 2015 at 3:08 PM

boleh buang angin...bagus2 :) Bau pun sedap...hihi

Reply
avatar
adianiez AIDA delete September 11, 2015 at 2:29 PM

aida biasa buat ayam masak halia.
and this really beri aida satu lagi idea.
ayam kukus halia.
lebih kurang but cara yg lebih sihat :)

Reply
avatar
Shad delete September 11, 2015 at 10:25 PM

Waaaaa, sedaaappnya... tetiba macam rasa lapar balik ni kak..

Reply
avatar
Farrah MF delete September 12, 2015 at 5:49 PM

Comell sis JM. :)
Kukus rebus kukus rebus

Reply
avatar
Farrah MF delete September 12, 2015 at 5:50 PM

Akak pun suka meal ada eleman halia ni. Elok utk badan angin2 :)

Reply
avatar
Farrah MF delete September 12, 2015 at 5:51 PM

Best gak lauk stim stim ni kan. Tapi akak selalu stim ikan je :)

Reply
avatar
Jari Manis delete September 13, 2015 at 2:33 PM

JM x pernah stim...SS tolong ajar boleh?

Reply
avatar
Jari Manis delete September 13, 2015 at 2:35 PM

dalam blog Farrah ada share x cara nk masak ikan stim ni

Reply
avatar
nhhas delete September 17, 2015 at 8:51 PM

Haha.... nyesal masuk sini... lapo weih ...
X jd ni...
Nk g masak ayam black paper arh

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post