Tuesday, November 24, 2015

author photo
Resepi Kek Oren Sunqiuck | Hai reader blog Cik Ash... selamat malam ya.. agak lewat update ni.. baru-baru Cik Ash cuba buat kek oren sunquick mother in law nak makan kek sunquick. Jadi Cik Ash cuba buat dibantu oleh anak saudara abang tengah cuti sem masa tu.. kek oren sunquick ini Cik Ash kukus ya.. tengok hasil masakannya macam ner.. 


Kek Oren Sunqiuck

Resepi kek oren sunquick ni Cik Ash dapat dari blog saudari SINI. Ok jom usha resepi ni.. 


Resepi Kek Oren Sunquick
By : Ziemahmud

Bahan-Bahannya 
1 cawan Majerin 
1 cawan gula castor 
6 biji telur (ekin guna 4 biji saja telur besar)
3 sudu besar Pati oren sunquick 
Suku cawan susu sejat
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik

Cara membuatnya:-
1. Pukul majerin bersama gula hingga kembang dan ringan.
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul perlahan.
3.Masukkan pati oren dan susu sambil dikacau rata.
4. Masukkan tepun gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik 2-3kali,sedikit demi sedikit hingga selesai.
5.Tuangkan ke dalam acuan 7 inci yang telah disapukan dengan majerin dan bakar dengan suhu 160c selama 30-40 minit atau sehingga masak. (Ekin kukus dalam 40 minit)

Itu saja untuk resepi hari ini.. selamat memcuba korang..jumpa lagi nanti kalau resepi yang baru ya.

This post have 16 komentar

avatar
Aqilah Azmi delete November 25, 2015 at 12:38 AM

dapnya!!!!!!!!
thnk uuuu wihiwwww

Reply
avatar
Zafirah Kama delete November 25, 2015 at 7:57 AM

gebunya.. teringin.. tapi, tak suka buat yang kukus..

sebab nak menyediakan periuk untuk dikukus tu lambat..

kalau bakar, terus masuk oven... ngeh2

Reply
avatar
FarahFerraDotCom delete November 25, 2015 at 8:49 AM

Sedapnya..meh htq kat akak sikit..=D

Reply
avatar
adianiez AIDA delete November 25, 2015 at 4:53 PM

mak mertua aida hanya makan kek oren tau, ekin.
time besday, susah btul nak beli kek.
mana la ada jual kek oren yg hias hias tu kan.
pernah buat 1 resepi, mak mertua x berkenan.
boleh kot try yg ni... tq ekk ekin share.

Reply
avatar
Cik Ash delete November 25, 2015 at 11:23 PM

Ala kak farah lewat dah habis.dah la

Reply
avatar
Cik Ash delete November 25, 2015 at 11:24 PM

Mak mentua ekin suka mkm kek oren ekin buat

Reply
avatar
Jari Manis delete November 29, 2015 at 8:17 PM

kukus je x perlu masuk oven....alahao untung mak mertua dpt menantu rajin mcm Ekin ni

Reply
avatar
Cik Mimie delete November 30, 2015 at 10:19 AM

sedapnya tgk kek dia..gebu gebas gitu.. :) Kak Ekin pos satu kat Cik Mimie..

Reply
avatar
Kira Sakura delete December 1, 2015 at 4:13 PM

gebunyaaaaaaaaa mesti masa tengah kukus tu bau harum semerbak kan

Reply
avatar
Zai Zamree delete December 5, 2015 at 1:07 PM

Nk buat gak tp tah bila... Hihihi

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post