-->

Thursday, December 31, 2015

author photo
Apam Gula Hangus | Assalamualaikum...Hai korang.. aduh lama tersimpan entri dalam draf baru sempat nak share kat blog... aritu ekin cuba buat Apam Gula Hangus.. kira first time cuba buat la ni alhamdulilah jadi..  resepinya ekin cari kat google jumpa di blog kak Azie Kitchen ni.. blog kak azie guna dalam bekas kecil kecil.. ekin ni buat dalam loyang.

Apam Gula Hangus 


Ok la jom kita usha resepi Apam Gula Hangus ni.. 




Apam Gula Hangus
Sumber:Azie Kitchen 

Bahan untuk buat gula hangus :- 
1 cawan gula pasir (ekin kurangkan manis hihihi)
1 cawan air panas 

Bahan-bahan lain :- 
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak 
2 sudu besar majerin/butter
2 sudu susu pekat 
1 sudu teh soda bikarbonat 
1 1/2 cawan tepun gandum

Cara Membuatnya :- 
1.  Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air dan disejukkan

2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit

3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

5. Kukus adunan di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.

6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik kecil. Kukus dlm 15 minit sahaja.

7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah  ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya.
your advertise here

This post have 12 komentar

avatar
Afidah Azmi delete December 31, 2015 at 9:39 AM

Sedapnya...cicah dengan tea panas sedap ni

Reply
avatar
arysha_fayyadh delete December 31, 2015 at 10:33 AM

Assalam ekin,
ahkak soka jugak apam gola hanguih ni :)
tapi soka hat kurang maneh gitew he3

Reply
avatar
el delete December 31, 2015 at 12:56 PM

k.el nah wat kek gula hangus...
lama giler x buat...
kdg2 tu 1st try tu mmg menjadi..2nd buat x jadi pulak haha

Reply
avatar
Zafirah Kama delete December 31, 2015 at 2:49 PM

Suka makan, suka tanya resepi, tapi tak pernah buat.. haha

Nanti nak Kak EKin buatkan lah.. boleh tak ?

Nak bebanyak tau.. hahaha

Reply
avatar
Etuza delete January 1, 2016 at 7:49 AM

selamat hadapi 2016 moga ceria..wah hebat memasak ni..

Reply
avatar
Cik Ash delete January 2, 2016 at 9:36 PM

Wsalam kak sha ekin buat tak manis sbb mok boleh makan

Reply
avatar
Cik Ash delete January 2, 2016 at 9:39 PM

Ekin 2nd xtry buat lg nk try buat gak takut tak jdi hihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete January 2, 2016 at 9:40 PM

Hihihihi nk buat boleh jah tunggu mood mai

Reply
avatar
Sha Mohamed delete January 12, 2016 at 2:33 PM

X brape suka.. Pastu x pandai buat.. hehehe

Reply
Next article Next Post
Previous article Previous Post