-->

Saturday, December 5, 2015

author photo
Resepi Kek Batik Cream Crecker| Assalamualaikum...Hai selamat pagi.. aduh entri paling lama tersimpan dalam draf ni.. asyik lupa nak taip resepinya... maaf la semua.. resepi ni ekin dapat blog siapa ekin tak ingat langsung.Ok jom kita usha resepi kat bawah ni.





Resepi Kek Batik Cream Creacker

Bahan-bahan:
- 1 biji buttercup
- 1 tin susu pekat manis
- 1 cawan koko
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 peket biskut cream crecker (patahkan 4 bahagian)


Cara Buat:
1. Masukkan koko, gula dan air panas dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Cairkan butter dalam kuali.
3. Masukkan susu pekat manis serta bancuhan koko dan gula tadi.
4. Kacau sebati dengan api perlahan.
5. Setelah adunan menjadi pekat, masukkan biskut marie.
6. Biarkan seketika sehingga biskut menjadi lembut.
7. Padamkan api, masukkan adunan tadi ke dalam loyang dan mampatkan.
8. Biarkan sejuk dulu.
9. Simpan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman






your advertise here

This post have 25 komentar

avatar
Etuza delete December 5, 2015 at 9:12 AM

wah mudah ja bahan12 ni inshaallah akan jadikan panduan..suka makan kek batik juga ni cik ash

Reply
avatar
Mardiah Diana delete December 5, 2015 at 9:58 AM

Sedapnya kek batik cream crecker nak buat pun senang dan tak perlu bahan² yang banyak...

Reply
avatar
el delete December 5, 2015 at 10:59 AM

ghajin uols ekin
k.el dulu nah lah wat kek batik..
tp cam keras skit...nti nak cuba lagi

Reply
avatar
Sheila Adziz delete December 5, 2015 at 11:19 AM

erm... sedap kek batik sis... akak pun dah lama tak buat.... hehe

Reply
avatar
Cik Ash delete December 5, 2015 at 11:32 AM

Ekin pun buat keras kak mil suka mkn hihihi cuma dia suruhkan manis..

Reply
avatar
Zafirah Kama delete December 5, 2015 at 1:13 PM

Ada kelainan ni.. selalu orang guna biskut marie.. tapi, kalau guna biskut marie coklat pun sedap.. pernah rasa dekat kenduri... tapi, bila nak bat, adik takmau pulak.. dia mau yang ori... huk2

Reply
avatar
Cik Ash delete December 5, 2015 at 2:29 PM

Buat la akak abg asyik tanya tak ada kuih ke hihihi

Reply
avatar
Norihanyusuf delete December 5, 2015 at 4:52 PM

Dah pernah buat dulu. Tapi sekali tu je la.

Reply
avatar
Kira Sakura delete December 10, 2015 at 12:47 PM

kek yang paling mudah nak buat ni kan kak ekin. mesti sedap yang ekin buat ni

Reply
avatar
Cik Ash delete December 10, 2015 at 2:28 PM

Ha ah zaf cuma tukar kelainan kan

Reply
avatar
Cik Ash delete December 10, 2015 at 2:31 PM

Ekin pun buat sekali tu jah jugak

Reply
avatar
Cik Ash delete December 10, 2015 at 2:32 PM

Sedap la sangat mil cakap manis

Reply
avatar
dear anies delete December 16, 2015 at 6:09 PM

cik ash, taburkan dgn bijan lg bertambah ummmppp tau. tp bijan tu dah sangai terlbh dahulu

Reply
avatar
Sha Mohamed delete December 16, 2015 at 9:00 PM

Owh..boleh guna cream cracker juga e..nak try la juga..tq ekin..

Reply
avatar
Sha Mohamed delete December 16, 2015 at 9:27 PM

Ohsem nie..nanti nak cuba juga..

Reply
avatar
Cik Ash delete December 17, 2015 at 12:20 AM

Hihihi ok next time buat boleh letak ni

Reply
avatar
arysha_fayyadh delete December 31, 2015 at 11:19 AM

Assalam ekin,
ish3
sajaaaaaaaaaa jaaaa ekin sayam sorang ni
dah ler ahkak tengah lapor
ok bye :P

Reply
avatar
mek yunie delete March 7, 2018 at 6:28 PM

gitu je sebenarnya tapi mek tak pandai sampai hari ni cara nak buat nya.
hahahah.
mungkin kena tgk balik, malas atau memang tak pandai nak buat.

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post