Thursday, May 5, 2016

author photo
Resepi Ubi Kentang Goreng Homemade | Assalamulaikum...Hai korang semua.... sihat tak korang semua.. ni Cik Ash ada nak share buat ubi kentang goreng homemade ni pun Cik Ash belajar dari satu group memasak kat facebook.. banyak resepi dari group kalau nak belajar memasak hihihi..


Ubi kentang ni ekin cuba buat pada hari isnin minggu lepas ibu mentua Cik Ash dia teringin nak makan ubi kentang goreng Cik Ash pun cuba buat yang diajarkan digroup itu alhamdulilah sangat berpuashati menjadi ibu mentua puji sedap sangat.. hihihi... maaf agak terlewat share resepi ni... minggu lepas ekin busy tak sempat nak tengok blog kan... 


Resepi Ubi Kentang Goreng Homemade 

Bahan-Bahan 
4 biji Ubi kentang
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepun jagung 
1 sudu kecil serbuk kari 
sedikit serbuk lada hitam 
sedikit serbuk lada 

Cara-cara membuatnya:-
1.Mula sekali kupas kulit ubi kentang dan potong ubi kentang ikut suka ..
2. Lepas itu rendam ubi kentang dalam air garam 15 minit.
3. Lepas itu rebus ubi kentang dan + 4 ulas bawang putih rebus dalam 5 minit.
4. Setelah direbus ubi kentang itu... toskan air rebusan tu, lepas tu rendam bali ubi kentang dengan air sejuk biasa 10 minit,(air biasa untuk sejukkan ubi kentang)
5. Lepas itu toskan ubi kentang , Gaulkan dengan (tepung beras,tepung jagung,serbuk kari, dan serbuk lada hitam ) sapa yg suka pedas boleh tambah serbuk cili.
6. Akhir sekali goreng ubi kentang sampai kekuningan.. siap boleh dihidangkan...


Itu saja resepi yang Cik Ash kongsi... entri autopost ni pemilik blog ada urusan peribadi yang perlu diselesaikan....


This post have 11 komentar

avatar
el delete May 5, 2016 at 11:11 AM

malas nak potong2 gini ekin weiii
beli hat dah siap..senang campak je..
ni kes org malas..kuikuikui

Reply
avatar
Maria Firdz delete May 5, 2016 at 2:52 PM

Saya buh garam je.. Tu pun tak sempat-sempat nak masak.. Huhu...

Reply
avatar
adianiez AIDA delete May 6, 2016 at 11:02 AM

dap nyer, ekin.
kalu anak2 aida ni sekali goreng, abis semangkuk.
ngap sambil tgk tv :)

Reply
avatar
Murni Alysa delete May 17, 2016 at 8:52 AM

kalau buat sendr suka buat yg besar2 tu pastu grill

Reply
avatar
Alia Farhan delete May 17, 2016 at 10:08 PM

Bgus la ekin...
Boleh try wat yg sweet potatoes pnya...
Pernah mkn kat Nandos sedap

Reply
avatar
Cik Ash delete May 18, 2016 at 2:55 PM

Ekin rajin akak hahahahaha ibu mentua nak makan kita buat la sambil buat untuk abang gak

Reply
avatar
Cik Ash delete May 18, 2016 at 2:55 PM

Kak murni yang tu tak pernah cuba buat lagi

Reply
avatar
Cik Ash delete May 18, 2016 at 3:03 PM

Cuba buat menu baru kan apa salahnya

Reply
avatar
Nina Mads delete May 18, 2016 at 8:33 PM

dlu rajin buat.. heheh
masa sekolah skrg hurm malas tp sedap kan

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post