Tuesday, June 21, 2016

author photo
Resepi Kuih Cara Buah Kurma | Hai korang semua, aduhhh hari ini agak terlewat Cik Ash update blog.. sibuk sangat mengemas rumah hihihihihi.. tukar kain langsir , basuh kain ,lipat kain ,sampu sampah dan jemur kain..  biasa la tugas surirumah setiap hari melakukan kerja rumah kan...

Kuih Cara Buah Kurma
Semua orang pernah tengok  dan makan kuih cara manis , kuih cara berlauk kan ni Cik Ash ada cuba buat kelainan lagi Resepi Kuih Cara Buah Kurma hihihihihi.. Ideal ini terlintas mari dalam kepala otak jah waktu nak memasak juadah berbuka.... sangat sedap menu baru ibu mentua ekin puji wow hihihihihi.. happy sangat dapat masak juadah berbuka buat suami dan ibu mentua... 

Ok jom kita usha resepi Kuih Cara Buah Kurma ni hihihihihi.. apa bahan-bahan yang perlukan untuk kuih cara buah kurma :- 

Resepi Kuih Cara Buah Kurma 
Oleh : Cik Ash

Bahan-Bahan 
12 biji buah  kurma buang biji  (kisar halus) 
2 cawan tepung gandum 
2 cawan air 
gula untuk letak tengah kuih tu 
minyak masak untuk membakar 

Cara Membuatnya :-
1. Kisar Buah Kurma sampai lumat 
2. Masukkan tepung gandum dalam bekas buah kurma itu gaulkan sampai sebati, bila adunan nampak macam kuih cara tu. 
3. Panaskan acuan kuih cara itu renjis-renjis minyak masak bila minyak dah panas boleh la masukkan adunan ke dalam acuan itu..
4. Selepas itu taburkan sedikit gula di tengah kuih cara itu. 
5. Apabila kuih cara dah nampak garing dan masak boleh diangkat letak atas pelapik minyak itu.
6. Kuih cara siap boleh hidang 

Nak cuba resepi kuih cara versi lain boleh klik link dekat Resepi Kuih Cara Potato Fritters

 photo signature_4.gif

This post have 15 komentar

avatar
Ain Athirah delete June 21, 2016 at 2:27 PM

Uniknyaaaaaa. Mesti best rasa dia. Aaaaaa byknya menu baru puasa2 ni. haha nak buat pulak tak rajin :')

Reply
avatar
Lokman Hakim delete June 21, 2016 at 3:22 PM

macam sedapp ja..hehe..boleh cuba ne

Reply
avatar
Cik Ash delete June 21, 2016 at 4:06 PM

memey sedap ibu mentua puji taw

Reply
avatar
el delete June 21, 2016 at 4:31 PM

sedapnya ekin
rajin ekin buat2 kuih ni

Reply
avatar
Kekzamanis delete June 21, 2016 at 4:49 PM

Kreatifnya! Mudah pula tu.. Bolehla cuba nih nanti.. ^_^
RosmizaAli.Com

Reply
avatar
Cik Ash delete June 21, 2016 at 5:26 PM

best sangat dapat pujian dari ibu mentua dan suami hihihihii

Reply
avatar
Cik Ash delete June 21, 2016 at 7:53 PM

cuba memang sedap hahahahaha

Reply
avatar
Cik Ash delete June 21, 2016 at 8:26 PM

hahahahahaha kak el bulan puasa rajin la abe bawa bekal g keje untuk berbuka...

Reply
avatar
Cik Ash delete June 21, 2016 at 8:28 PM

hihihihihi cuba la resepi senang sangat


Reply
avatar
Cik Mimie delete June 22, 2016 at 4:15 PM

Wah, kuih cara da upgrade skit..hehehe..mcm sedap je :)

Reply
avatar
Norihanyusuf delete June 23, 2016 at 1:59 PM

First time nampak kuih cara kurma ni. Selalu jumpa kuih cara berlauk ja 😊😊

Reply
avatar
Nina Mads delete June 29, 2016 at 12:24 AM

menarik la.. tak pernah cuba lg

Reply
avatar
mek yunie delete May 20, 2018 at 2:32 PM

oo kreatifnya cikash. adoii. mals nk buat tp nk mkn. hehehe

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post