-->

Monday, June 13, 2016

author photo
Tutorial Cara Letakkan Watermark Pada Gambar Guna Photoscape | Assalamualaikum...Hai korang semua... cik ash ada nak kongsikan cara letakkan watermark pada gambar menggunakan Photoscape. mesti ramai tak taw macam ner nak letakkan watermark yang comel tu kat gambar itu kan .. watermark di gambar ni sangat penting taw takut orang yang tidak bertanggungjawab ambik gambar kita tu susah nanti taw.. 



Seorang blogger ataupun segala media sosial yang kita ada  harus kena taw pasal watermark untuk letakkan pada gambar ni sebab kan setiap apa yang di postkan di blog atau media sosial mesti disertakan dengan gambar-gambar yang menarik kan.. kalau tak ada watermark gambar tu mungkin akan di ambil pada pihak yang tidak bertanggujawab. 

Cik Ash nak ajar cara nak buat watermark ni. photoscape merupakan satu perisian percuma yang  cik ash paling suka bab edit gambar sebab first pandai bab mengedit guna photoscape la.. lepas tu suka belajar kat google akhirnya dapat cara nak letakkan watermark dekat gambar tu dengan sangat mudah..Ramai yang kata guna photoshop untuk letak watermark kan.. tapi ekin lebih suka guna photoscape ianya sangat mudah dan senang.

Cara-cara nak letakkan watermark pada gambar
Pertama sekali apa yang perlu kita buat muat turun  dulu secara percuma ni pauntan-Photo Scape. Setelah dah muat turun selesai ikuti la langkah-langkah yang ekin akan ajarkan di bawah ini. Ekin akan tunjukkan cara guna Photoscape untuk letakkan watermark pada gambar ini.

1. Buka perisian photoscape di laptop/komputer anda. Anda akan nampak paparan di bawah ini. Sila klik pada Editor. 




2. Pilih gambar yang gambar anda dan gambar watermark tu di floder sebelah tu...klik la photo untuk watermark gambar manakala kalau yang Teks pulak  klik icon T tu.. 



3.Gambar ni bila klik PHOTO tu akan keluar macam ni pilih la gambar watermark kita tu  tu klik Open 


4. Gambar bawah ini pulak apabila kita klik icon T akan keluar macam dalam petak, lepas tu taip nama Watermark kat dalam petak 


5. Ok selepas dah siap watermark kan gambar kita tu boleh klik Save lepas tu klik Save As 


6. Tulis la nama gambar yang kita edit dengan nama yang mudah cari nanti.. simpan dalam folder yang mudah kita buka balik.. lepas tu klik Save.. Gambar itu dah Siap di edit 


Ok itu saja yang cik ash ingin kongsikan maaf kalau ada belum faham boleh tanya cik ash lagi ruang komen... ni cara cik ash mungkin ada lagi orang lain cik ash tak taw.. semoga tutorial dapat memberi tunjuk buat yang belum pandai menggunakan Photoscape itu.. 

Selamat mencuba Tutorial ni.. 




*Ingin tengok versi secara serentak letak watermark dalam gambar boleh berkunjung ke blog Pakar Blogspot iaitu Hasrul Hassan.

* Nak tengok juga cara nak screen picture menggunakan photoscape boleh baca dekat entri Cara Nak Screen Capture Guna Photoscape.


your advertise here

This post have 16 komentar

avatar
Nor Ain Rusli delete June 13, 2016 at 9:31 AM

Samalah kita dgn kita kak Ash. Huhuu kita pun suka guna photoscape

Reply
avatar
aeinnamusa delete June 13, 2016 at 10:35 AM

hi cik pepel..tq for sharing. ena singgah jalan2 tengok entry terbaru cik ash

Reply
avatar
Cik Ash delete June 13, 2016 at 11:45 AM

hi ena... :) terima kasih

Reply
avatar
Zafirah Kama delete June 13, 2016 at 5:26 PM

tak tau jugak nak guna hari tu.. nasib baik Kak Farah tolong menyelamatkan keadaan.. hehe

Reply
avatar
Zafirah Kama delete June 13, 2016 at 5:27 PM

Terima kasih akak untuk watermark itu.. ^_^

Reply
avatar
Murni Alysa delete June 15, 2016 at 10:39 AM

akak memang guna ni jer..senang

Reply
avatar
Sha Mohamed delete June 16, 2016 at 12:30 PM

Perkongsian yang bagus ekin..

Reply
avatar
Cik Ash delete June 17, 2016 at 6:45 PM

Hihihihihi ni dah ada tutorial senang la buat lagi hihihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete June 17, 2016 at 6:46 PM

Ekin mula2 kena untuk edit gambar guna yang ini..

Reply
Next article Next Post
Previous article Previous Post