Monday, August 22, 2016

author photo
Resepi Sambal Ikan Bilis Petai | Assalamualaikum... agak terlewat ekin share resepi sambal ikan bilis petai ini dekat blog ekin biasa la bila datang mood malas nak update begini jadinya tak ada langsung nak tulis buka draf tutup balik, buka tutup saja jer kejenya..

Sambal Ikan Bilis Petai 

Ini bila datangnya nak menulis ada saja entri yang ditaip siap buat untuk publish bila-bila tarikh.. hihihihihi.. sebab kadang-kadang ekin tinggal saja laptop or telefon tak cara langsung fokus buat keje rumah la..

Ok la hampir terlupa ekin nak kongsi dengan korang sambal ikan bilis petai febret suami ekin ni.. kalau ekin buat sambal ini memang suami orang pertama yang makan bertambah hihihihihi.. almaklum makanan kegemaran beliau kan.. siap bagitaw ekin "sayang nak bagi abe gemuk ke" hahahahaha.Ini dia yang resepi sambal ikan bilis petai yang ditunggu ni jom kita usha...

Sambal Ikan Bilis Petai
Oleh: Cik Ash

Bahan-Bahannya-:
1 mangkuk ikan bilis (basuh dan toskan)
Petai main letak saja
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia  (dikisar)
20 keping lada kering (direndam dan dimesin dulu)
3 sudu kecil gula
sedikit gula dan pati sedap

Cara membuatnya :-
1. Goreng ikan bilis dulu..
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia hingga naik bau dan kekuningan.
3. Selepas itu masukkan lada kering tumis hingga pecah minyak.
4. Bila dah pecah minyak masuk ikan bilis, petai  masak hingga mendidih..
5. Letakkan gula, sedikit garam dan secukup  rasa.
6. Kacau hingga sambal tumis ni masak.

Itu saja resepi daripda ekin kongsi buat korang..ekin away dulu nak buat keje rumah sat.. nanti ada masa free rasa ada mood ekin blogwalking jalan-jalan blog korang.

This post have 15 komentar

avatar
Sha Mohamed delete August 22, 2016 at 9:57 AM

Sambal tumis dengan petai memang ohsem..
Sha suka bubuh udang..
Makan nasi bertambah-tambah..

Reply
avatar
Cik Ash delete August 22, 2016 at 7:06 PM

Memeang ohsem.. Abe ekin kalau buat sambal petai xde ikan bilis pun dia makan bertambah2 gak

Reply
avatar
Mummy Julia delete August 22, 2016 at 10:57 PM

Sedapnya. baru plan nak buat tapi tumbang di saat akhir sebab kepenatana seharian bekerja.. hehehe

Reply
avatar
Mummy Julia delete August 22, 2016 at 10:57 PM

Hish makan ngna nasi panas2 ni may dua pinggan jawabnya.. hehehe

Reply
avatar
tomatokering delete August 23, 2016 at 1:56 AM

Ni kalau makan kompem dgn nasik 😂😂

Reply
avatar
Alia Farhan delete August 23, 2016 at 2:07 AM

Fav ni...
Paling suka petai2 ni

Reply
avatar
OKje delete August 23, 2016 at 5:55 PM

Hari tu baru buat petai sambal ikan bilis ni....Makan petai ni mmg tak hengatkan Ekin hihi...tp tulah baunya yg tak tak tahan tu

Reply
avatar
Cik Ash delete August 25, 2016 at 4:48 PM

Abe ekin 4 pinggan tambah hihihihihi febret kan

Reply
avatar
Cik Ash delete August 25, 2016 at 4:51 PM

Ekin kure hahahahaha kalau abe memeng makan tak inagt la

Reply
avatar
Ana Jingga delete December 26, 2018 at 5:51 PM

sedapnya ekin, lama dah tak pekena petai ni :)

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post