Tuesday, September 13, 2016

author photo
Resepi Donut Sosej  | Asslamualaikum, hai korang semua apa khabar untuk hari ini... Cik Ash  harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat ya.. Ini Cik Ash ada nak share dengan korang semua hasil percubaan Cik Ash yang pertama kali buat Donut Sosej.. alhamdulilah menjadi dengan sempurna.. sedap pulak makan donut ni... hihihihi...

Donut sosej


Korang nak resepi tak donut sosej ni..cik ash ini sebab ada sosej tu yang teringin nak buat donut..  kalau ingin cuba kelainan donut sosej ni boleh tengok dekat bawah ini resepinya taw.. selamat mencuba ya..



Resepi Donut Sosej
Oleh : Cik Ash




Bahan-bahan

2 batang sosej  (celur dan potong kecil-kecil )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar yis mauripan
1/2 kecil baking powder
1 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin
1/2 Cawan Air 
1/2 sudu kecil  garam
sos cili dan mayonis



Cara Membuatnya :-

1. Campurkan gula dan yis ke dalam air dan biarkan sehingga berbuih taw
2. Gaulkan tepung gandum dengan marjerin hingga sebati. 
3. Tuangkan air yis tadi sedikit-sedikit dan uli sehingga doh tak melekat di tangan dan masukkan sosej gaul sampai sebati.
4.Uli lama lagi gebu lepas tu biarkan selama 1 jam. 
5. Lepas dah kembang doh tu tumbuk tumbuk bagi buang angin 
6. Bentukan la doh dengan acuan donut kalau tak ada acuan buat jah sendiri hihihi..
7. Biarkan sebelum nak goreng bila dah kembang boleh terus goreng..
8. siap goreng letak la sos cili dan mayonis 

Ok itu saja resepi donut cik ash... kalau korang nak cuba donut versi lain boleh jugak usha  Resepi Donut Green Tea ,Donut Ball Cubaan Pertama ,


This post have 23 komentar

avatar
Mas_FVOME delete September 14, 2016 at 9:49 AM

waaa..sedapnya! tgk pun dh telan liuq.! tq 4 shring the recipe


Salam singgah dari "http://www.mialiana.com/2016/09/senarai-url-blog-25.html" dan follow sini.

Reply
avatar
Kira Sakura delete September 15, 2016 at 11:57 AM

tak pernah dengar donut sosej ni nanti boleh cuba

Reply
avatar
Alia Farhan delete September 15, 2016 at 11:37 PM

Rajinnya ekin...
Nnt boleh cuba resipi ekin ni

Reply
avatar
Unknown delete September 17, 2016 at 1:18 PM

satu kelainan nih.. tak ppernah lagi husna dgr donut sosej.. hihihi..

Reply
avatar
izzeyda delete September 19, 2016 at 11:07 AM

sedap donut.. tapi 1st time dengar donut sosej..

Reply
avatar
SIQAHIQA delete September 19, 2016 at 3:42 PM

First time dengar donut sosej. Menarik!

Reply
avatar
Cheq hanie delete September 20, 2016 at 1:17 PM

sedapnya..insyaalah nak try nanti..

Reply
avatar
Cik Ash delete September 24, 2016 at 1:20 PM

Time rajin buat jah malas tengok saja barang tu

Reply
avatar
Cik Ash delete September 24, 2016 at 1:21 PM

Memang sedap nak lagi nanti tapi tak taw bila lagi

Reply
avatar
Cik Ash delete September 24, 2016 at 1:22 PM

Hihihihihi cik ash time rajin kreatif la

Reply
avatar
Sha Mohamed delete September 26, 2016 at 10:21 AM

Wah.. Idea yang menarik..
Boleh dipelbagaikan nie..

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post