Monday, April 17, 2017

author photo

Resepi Lempeng Manis

lempeng manis 

Assalamualaikum..Selamat pagi..alhamdulilah masih diberi kesempatan untuk kongsi cerita dekat blog ni.. Cik Ash harap semua sihat walafiat ya.. agak lama ekin tak kongsi resepi dekat blog ni kan.. hihihihi so hari ini Cik Ash nak kongsi dengan korang semua.. 

Sebelum ni suami ada buat permintaan nak makan lempeng manis nak bawa pergi keje kebetulan minggu lepas suami keje malam Cik Ash bekal la suami lempeng manis tu.. biasa la shif malam suami tak mau makan bihun,maggi dah katanya dah jemu hihihihihi.. 

so untuk ubah selera Cik Ash buat la lempeng manis ni.. nak taw resepi lempeng ni boleh tengok dekat bawah ni ya.. Jom usha #dapurcikash

Resepi Lempeng Manis

Bahan-bahan 
2 Cawan Tepung gandum 
Air agak-agak 
1 biji telur 
4 Sudu gula 

Cara Membuatnya : 
1. Bancuhkan tepung gandum dengan air ,telur ,gula kacau dengan whisk sampai tak dah tak ada tepung berketul-ketul senang nak goreng nanti sekata lempeng .. 
2. Bila tepung dah sebati untuk buat lempeng boleh la panas kan kuali non stick ataupun pemanggang ajaib kalau ada la ya sebab ekin guna pemanggang ajaib buat lempeng ni.. 
3. 1 senduk lebih dalam pemanggang ajaib masak hingga kuning baru balik-balik lepas tu angkat la.. 
4. Dah siap boleh dimakan panas-panas sedap sangat.. hihihihi..

Ok la itu saja pengkongsian resepi dekat blog Cik Ash insyaAllah nanti lebih banyak lagi resepi akan menyusul hihihihi... 

This post have 9 komentar

avatar
Unni anje delete April 17, 2017 at 9:55 AM

makanan fav ni masa kecil2... da besar2 memang x pernah makan da..

Reply
avatar
Cik Ash delete April 17, 2017 at 10:55 AM

sama la makanan kecil dulu selalu buat loni buat kat suami pulak hihihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete April 17, 2017 at 10:56 AM

sedap suami makan kenyang dia kata hihihihi

Reply
avatar
Hasif delete April 17, 2017 at 2:01 PM

sedapnye tu.. kalao letak pisang lagi sedap... hehe..

Reply
avatar
atiehilmi.com delete April 17, 2017 at 4:52 PM

tetiba rindu mak.. huu~ tapi mak kakak tak pakai pemanggang ajaib.. pakai kuali biasa jek.. tapi sedap !! makanan time hujan masa kecik2.. ada masa cicah susu pekat.. ada masa cicah sambal.. ada masa makan gitu jek..

Reply
avatar
Cik Ash delete April 17, 2017 at 6:17 PM

wahhh kena cari pisang ni

Reply
avatar
Cik Ash delete April 17, 2017 at 6:18 PM

hihihihi ekin dulu2 guna kuali gak ni saja tukar style masak guna pemanggang ajaib

Reply
avatar
Sha Mohamed delete April 24, 2017 at 7:58 AM

Makan dengan sambal Ikan bilis best nie..

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post