Sunday, May 7, 2017

author photo
Resepi Lempeng Gula Merah | Assalamualaikum... Hai korang semua apa khabar, Cik Ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat.

Lempeng Gula Merah 


Hari ini Cik Ash nak  kongsikan dengan korang semua Resepi Lempeng Gula Merah.. lempeng ni Cik Ash buat bekalkan untuk suami pergi keje minggu lepas hari ini sempat nak kongsikan hihihihi biasa la...

Suami Cik Ash dah jemu nak makan mee,bihun,maggi bekal pergi keje .. so dia suruh Cik Ash buat lempeng,  Cik Ash ni pening nak buat lempeng tak kan la lempeng yang sama saja hari-hari so datang idea ni..Lempeng Gula Merah versi cik ash hihihihihi boleh usha dekat link di bawah ni..

Resepi Lempeng Gula Merah


Bahan-bahan:-
2 cawan tepung gandum
3 sudu gula merah
1 biji telur
Air

Cara Membuatnya :-
1.     Bancuhkan tepung gandum dengan air,telur dan gula.
2.     Kacau hingga serbati taw.. guna whisk sampai tak ada tepung yang berketul-ketul.
3.     Selepas itu panaskan minyak ke dalam kuali selepas itu tuangkan 1 senduk lempeng ke dalam kuali masak hingga garing balikan bila dua-dua belah dah masak boleh di angkat.
4.     Seterusnya ikut step by step lepas siap lempeng boleh dihidangkannya..

Ok la itu saja Resepi Lempeng Gula Merah Cik Ash buat sangat mudah dan simple saja.. Suami dan MIL kata sedap pulak lempeng ni...

This post have 10 komentar

avatar
SIQAHIQA delete May 7, 2017 at 9:28 AM

Gula Merah eh buat lempeng. First time dengar. Pandai Cik Ash buat :)

Reply
avatar
Busyra Takiyudin delete May 7, 2017 at 12:30 PM

sedapnya cik ash. busyra suka gila lempeng tp mkn dgn sambal bilis.

Reply
avatar
Cik Ash delete May 7, 2017 at 2:01 PM

Yup gula merah dalam plastik tu kak ekin buat.. Biasa la benda idea mari terjadi resepi baru

Reply
avatar
Mar Mansor delete May 8, 2017 at 12:43 PM

tak pernah buat lempeng gula merah..agaknya budak-budak suka tak ek sebab kan manis kan
JanjiKita

Reply
avatar
Jari Manis delete May 15, 2017 at 10:30 PM

X pernah buat so boleh try ni

Reply
avatar
Cik Ash delete May 16, 2017 at 9:47 AM

MM kurangkan manis insyaAllah suka.. anak saudara ekin dia makan dia kata sedap

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post