Thursday, September 21, 2017

author photo
Cara Nak Screen Capture Guna PhotoScape | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar cik ash harap semua berada dalam keadaan sihat walafiat ya.




Lama dah blog cik ash tak ada entri tutorial kan, so hari ini cik ash terlebih rajin nak kongsikan dengan korang semua mengenai cara untuk Screen Capture gambar dengan menggunakan PhotoScape tu, sebenarnya photoscape ni banyak kegunaan untuk edit gambar.. cik ash baru taw guna hahahaha.. selalu duk guna untuk letak watermark dekat gambar jer...hihihihi..sebelum itu korang kena ada sofware photoscape dulu taw. Jom tengok cara-cara untuk menggunakan screen capture dekat bawah ini, ikut langkah ini taw 



Step 1 
Buka photoscape lepas tu klik Screen Capture yang cik ash bulatkan tu.

 Step 2 
Lepas klik tu akan keluar macam dalam gambar di bawah ini, pastu korang pilih nak capture fullscreen,window dan region.. tapi kan sebelum tu, korang kena buka la kedua-dua window photoscape dan window yang korang nak capture tu

Step 3 
Lepas korang dah Capture automantik keluar macam gambar dekat bawah ini capture full screen



Ok la korang boleh screen capture lepas ni guna photoscape sebab dah taw caranya.. senang sangat guna ni memudahkan kerja cik ash hihihihi.. selamat mencuba guna tutorial ini.. korang share persilakan kalau nak buat entri boleh jer make sure backlink kat blog cik ash ya.. jumpa lagi nanti kalau ada lagi tutorial yang cik ash nak kongsi.. 

This post have 27 komentar

avatar
Shikin Razali delete September 21, 2017 at 10:08 AM

Bagus info nie.. selalunya saya pakai paint jea.. Thanks for the info Cik Ash..

Reply
avatar
Najah Mustapa delete September 21, 2017 at 10:17 AM

Dahlama tak pakai photoscape sbb skrg selalu guna photoshop je. Kalau utk screen shot pakai yg window sediakan

Reply
avatar
Najah Mustapa delete September 21, 2017 at 10:17 AM

Dahlama tak pakai photoscape sbb skrg selalu guna photoshop je. Kalau utk screen shot pakai yg window sediakan

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 10:18 AM

Aira sofware ni guna dalam laptop.. Kalau hp xpasti boleh guna ke tidak..

Reply
avatar
Sheila Adziz delete September 21, 2017 at 10:23 AM

Dah lama xguna photoscape ni. Thanks sharing cik ash

Reply
avatar
mek yunie delete September 21, 2017 at 10:34 AM

oo. mek pakai paint je. crop pkai paint. taip pkai paint. hahahaha

Reply
avatar
sis gee delete September 21, 2017 at 10:45 AM

wah!nanti boleh buh apps ni bila laptop dah okeh..hehe..thank you sharing cik Ash!

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 10:51 AM

Sofware ni ada jarang duk guna..

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 10:53 AM

Ekin rajin gak pakai tu dulu2 time malas nak buka photoscape

Reply
avatar
Mas_FVOME delete September 21, 2017 at 10:59 AM

Inilah dia penyelamat sy..berguna sgt bila internet lembap nk download..screenshot n crop je.
Senang kje�

Reply
avatar
Unknown delete September 21, 2017 at 11:25 AM

Masa pakai laptop dulu saya mmg pkai software ni utk screen shot/edit gambar...

Reply
avatar
Mrs Pip delete September 21, 2017 at 12:45 PM

app ni ada kat laptop, tapi still juga pakai paint ...
hehe, lepas ni boleh guna app ni juga ...

Reply
avatar
Rabiahtul adawiyah delete September 21, 2017 at 1:36 PM

Rabia guna photoscape jugak.. header blog rabia tu guna photoscape je.cantik lah

Reply
avatar
FarahFerraDotCom delete September 21, 2017 at 3:45 PM

tq for sharing ekin..kak farah pn dok guna photoscape juga..tapi baru hari tau pasal function tu.heee

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 4:09 PM

kan app ni memang penyelamat menyenangkan

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 4:10 PM

sama la juga sebelum tak taw pun ni dah taw guna sokmo hahahaha

Reply
avatar
Cik Ash delete September 21, 2017 at 4:10 PM

rabia memang cantik buat2 dengan photoscape ni

Reply
avatar
Abe Jaq delete September 21, 2017 at 7:02 PM

Macam2 software rupanya. Oh sungguh jahil saya. Huhu

Reply
avatar
Norihanyusuf delete September 21, 2017 at 9:29 PM

kak An memang fail bab edit-mengedit ni. kalau nak menjahanamkan boleh saja. Setakat toturial gini, rasanya seminggu pun takleh pandai lagi, kena cikgu mengajar kat depan-depan ni XD

Reply
avatar
naomei delete February 7, 2018 at 11:29 PM

Ekin mana butang install software ni...

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post