TICKER

Thursday, September 21, 2017

Cara Nak Screen Capture Guna PhotoScape

Cara Nak Screen Capture Guna PhotoScape | Assalamualaikum.. Hai korang semua apa khabar cik ash harap semua berada dalam keadaan sihat walafiat ya.




Lama dah blog cik ash tak ada entri tutorial kan, so hari ini cik ash terlebih rajin nak kongsikan dengan korang semua mengenai cara untuk Screen Capture gambar dengan menggunakan PhotoScape tu, sebenarnya photoscape ni banyak kegunaan untuk edit gambar.. cik ash baru taw guna hahahaha.. selalu duk guna untuk letak watermark dekat gambar jer...hihihihi..sebelum itu korang kena ada sofware photoscape dulu taw. Jom tengok cara-cara untuk menggunakan screen capture dekat bawah ini, ikut langkah ini taw 



Step 1 
Buka photoscape lepas tu klik Screen Capture yang cik ash bulatkan tu.

 Step 2 
Lepas klik tu akan keluar macam dalam gambar di bawah ini, pastu korang pilih nak capture fullscreen,window dan region.. tapi kan sebelum tu, korang kena buka la kedua-dua window photoscape dan window yang korang nak capture tu

Step 3 
Lepas korang dah Capture automantik keluar macam gambar dekat bawah ini capture full screen



Ok la korang boleh screen capture lepas ni guna photoscape sebab dah taw caranya.. senang sangat guna ni memudahkan kerja cik ash hihihihi.. selamat mencuba guna tutorial ini.. korang share persilakan kalau nak buat entri boleh jer make sure backlink kat blog cik ash ya.. jumpa lagi nanti kalau ada lagi tutorial yang cik ash nak kongsi.. 

27 comments:

  1. Replies
    1. Aira sofware ni guna dalam laptop.. Kalau hp xpasti boleh guna ke tidak..

      Delete
  2. Bagus info nie.. selalunya saya pakai paint jea.. Thanks for the info Cik Ash..

    ReplyDelete
  3. Dahlama tak pakai photoscape sbb skrg selalu guna photoshop je. Kalau utk screen shot pakai yg window sediakan

    ReplyDelete
  4. Dahlama tak pakai photoscape sbb skrg selalu guna photoshop je. Kalau utk screen shot pakai yg window sediakan

    ReplyDelete
  5. Dah lama xguna photoscape ni. Thanks sharing cik ash

    ReplyDelete
  6. oo. mek pakai paint je. crop pkai paint. taip pkai paint. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin rajin gak pakai tu dulu2 time malas nak buka photoscape

      Delete
  7. wah!nanti boleh buh apps ni bila laptop dah okeh..hehe..thank you sharing cik Ash!

    ReplyDelete
  8. Inilah dia penyelamat sy..berguna sgt bila internet lembap nk download..screenshot n crop je.
    Senang kje�

    ReplyDelete
  9. Masa pakai laptop dulu saya mmg pkai software ni utk screen shot/edit gambar...

    ReplyDelete
  10. app ni ada kat laptop, tapi still juga pakai paint ...
    hehe, lepas ni boleh guna app ni juga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la juga sebelum tak taw pun ni dah taw guna sokmo hahahaha

      Delete
  11. Rabia guna photoscape jugak.. header blog rabia tu guna photoscape je.cantik lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. rabia memang cantik buat2 dengan photoscape ni

      Delete
  12. tq for sharing ekin..kak farah pn dok guna photoscape juga..tapi baru hari tau pasal function tu.heee

    ReplyDelete
  13. Macam2 software rupanya. Oh sungguh jahil saya. Huhu

    ReplyDelete
  14. kak An memang fail bab edit-mengedit ni. kalau nak menjahanamkan boleh saja. Setakat toturial gini, rasanya seminggu pun takleh pandai lagi, kena cikgu mengajar kat depan-depan ni XD

    ReplyDelete
  15. Ekin mana butang install software ni...

    ReplyDelete