TICKER

Monday, September 18, 2017

Cerita Balik Kampung Di Kelantan

Cerita Balik Kampung Di Kelantan | Assalamualaikum...Hai korang semua apa khabar Cik Ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat... maaf lama Cik Ash tak update blog ni lepas balik daripada Kelantan aritu Cik Ash diserang demam, batuk ni la akibatnya masa dikelantan tak beringat minum ais batu hihihi.. hasilnya tonsil bengkak la.






Alhamdulilah perancangan majlis buat adik lelaki Cik Ash sudah selesai di kedua-dua belah pihak, walaupun catering penat la juga sebab Cik Ash jadi body guard ma untuk bagi barang siso dekat tertamu hihihi... memang busy la Cik Ash hari majlis tu penat sangat.. gambar tak ada dalam koleksi Cik Ash.

Cik Ash tak dapat hadirkan diri pada majlis pernikahan adik lelaki di sebelah pihak perempuan disebabkan ada urusan yang perlu diselesaikan... Cik Ash dapat memeriahkan majlis dekat rumah family di pada hari raya haji yang kedua, suasana majlis berjalan dengan lancar cuma penat sikit sebab tertamu yang datang terlebih daripada bajet yang dijemput mungkin sebabnya hari raya kan ramai la sanak saudara yang datang ke kenduri adik cik ash ini.

Ramai la Cik Ash jumpa sanak saudara, jiran-jiran kat rumah ma tu,tapi kan Cik Ash agak tersentuh hati sangat-sangat dengan mereka sebab mulut tu tak boleh duk diam nak tanya pasal peribadi Cik Ash dan suami mengenai anak, bukan kami tak berusaha nak dapat anak tapi dah belum rezeki kami lagi Allah belum bagi lagi,nak buat macam ner, semua rezeki daripada Allah s.w.t. siap tu ada suruh pergi jumpa tukang urut la,macam-macam lagi depa tu duk kata, rasa angin satu badan bila dengar kata-kata yang kurang baik didengar, Cik Ash apa lagi terus lari menyibukkan diri dengan menolong ma jer, tak hirau dah dekat diaorang nak kata Cik Ash sombong biar pi la.

Keesokan hari lepas kenduri walapun penat gagah diri dan semangat nak pergi jalan-jalan dekat kota bharu nuh, Cik Ash dan suami rancang nak pergi bandar Kota Bharu dengan Bas tetapi terpaksa di tundakan sebab ada mak saudara yang nak ikut sekali pergi kota bharu akhirnya kami dengan kereta bersama mak saudara nak anak-anaknya.

Mujur la masih ingat lagi jalan kat kota bharu hahahahaha.. Lama sangat tak pergi dalam 3 tahun la tak jejak bandar kota bharu ni naik kereta la.. Kalau zaman bujang dulu Cik Ash jalan kaki jer. Nak buat macam ner balik kelantan sekejap sangat tak sempat nak masuk pasar siti khadijah.. Teruja tengok pasar siti khadijah dah berubah.. Masa Cik Ash tinggal dulu biasa jer tengok sekarang dah cantik, bersih luas dan peniaga pun tak ada menjual di kaki lima.. Tu pun Cik Ash tak pusing banyak lagi dalam pasar siti khadijah, kalau pergi berdua dengan suami harus la berjam-jam gak ni hahahaha.. Pergi dengan mak saudara kena set time la sikit sebab nak pergi rumah sepupu buat makan pulak.



Naik atas pasar siti khadijah mesti jadi gila hihihihihi semua nak shopping macam-macam makanan ada, Cik Ash shopping keropok segera sira dan biasa,asam masam manis warna warni tu,kuih kapit, gettah belah rotan, awas rempah kari kelantan,seruding daging dan ayam.Manakala keropok keping,keropok lekor,losong Cik Ash  beli dekat Aneka Keropok Jalan timur barat balik kedah tu..

Ok la panjang pulak Cik Ash bercerita nanti ada yang jemu nak baca hahahahaha... jumpa lagi nanti entri baru ya.. sedang mengumpul mood nak kembali menulis balik ini setelah lama bercuti sebab sakit.. doakan kesihatan Cik Ash ya.

23 comments:

  1. Memang suiz otak terkehel sikit tiap kali masuk pasar siti khadijah...huhu

    ReplyDelete
  2. keropok lekor my fav.. sedap tu.. mkn mentahh. perghh. SA paham situasi cik ash tu.. makcik bawang kann. Orang ada anak pun sibuk duk menanya bila nak menambah.Pendek kata, bo layan.. kalo layan...,boleh kemurungan. lagi stress, lagi menghalang dalam proses TTC itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah sama la SA keropok.lekor Fav sangat.. Terima kasih tu buat la taw jer aritu malas nak layan hahahaha

      Delete
  3. Memang seronok shopping kat kelantan, barang murah2...

    ReplyDelete
  4. CikMa pun xdan nak round kota bharu sgt baru ni..penat masa singkat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la masa singkat memang tak sempat pergi.. Tu mujur la balik lama sikit.. Tu sampai dekat kb.. Hihihi

      Delete
  5. Dah boleh komen.

    Hmm. Ade jugak yg bertanyakan benda cam tu. Soalan sensitif tu. Anak tu rezeki. Rezeki milik allah. Ape la duk tny cam tu. Sekdar brtnya mgkin tkpe tp klU dh sies smpai suh berurut bgai, hmmm. Memang saje nk jga tepi kain org.
    Depan pasar siti la tempat mek bekerja 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... memang style jenis bertanya pasal orang duk sibuk jaga tepi kain..

      Delete
    2. suka sangat makan keropok depan BSN tu

      Delete
  6. akak dh lama tak p psr besar tu... mmg jln fail dh skang kena pk byk kali. byk jln sehala dlm bandar. ms muda remaja berdezup jer tpt lepak kat bazar buluh kubu dr umh akak br 15 minit sampai... sakang kul nk p setengah jam jam lagi... huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sheila.. tu kalau lama tak pergi memang fail jalan2 tu... selalu masa zaman bujang duk jalan kaki jer sbb cik ash sebelum kerja di kb nuh..

      Delete
  7. pasar siti khadijah tu . my fmily suka beli tudung bawal..

    ReplyDelete
  8. betul la tu cik ashbuat, sibukkan diri bila orang tanya soalan2 macam tu. kakak aira pun selalu kena dengan orang-orang macam tu, dia buat tak layan. kalau dijawab, makin sakit hati katanya. apapun, mudah2an Allah mempermudahkan urusan cik ash. ameen..

    ReplyDelete
  9. dulu saya pernah duk kelantan 2 tahun belajar sana. kenal la sikit2 tempat2 kat sana. pasar siti khadijah tu memang bahaya gi. kira nak shopping je la hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha habis duit naik pasar siti khadijah ni

      Delete
  10. zaza pun kg kelantan.. kalau lalu ikut jalan pantai terengganu mesti singgah beli keropok lekor..

    ReplyDelete
  11. mulut orang Cik Ash..buat tak tau je..Diaorang tu lupa semuanya datang dari Dia..jodoh maut rezeki semua tu bukan kita yang tentukan..yang penting usaha..in syaa Allah perancangan Dia adalah yang terbaik untuk Cik Ash & husband..

    ReplyDelete