TICKER

Wednesday, May 23, 2018

Onde-Onde Vs Butir Nangka

Onde-Onde Vs Butir Nangka | Assalamualaikum... Hai korang semua alhamdulillah selesai dah berbuka puasa...


Puasa hari yang ke 3 aritu Cik Ash ada buat dua kuih-muih yang febret Cik Ash dan suami. Adil kan buat dua selalu hahaha... bancuhan lebih kurang sama jah pun.Hari ini baru sempat nak sharing dekat blog nampak sangat bulan puasa malas nak update blog..

Buat kuih rajin nak ambik gambar tu yang malas hahaha, tak larat nak ambik gambar hihihi, mood kelaut la sikit loni. Cik Ash buat tak ada sukatan ya.. ikut resepi mak mentua hahaha.. dia

Resepi Kuih Onde-Onde 
Oleh : Cik Ash

Bahan-Bahan
Tepung Pulut
5 helai daun pandan - kisar dengan air dan ambil jus secukupnya.
Nise @ Gula Melaka - potong kecil
Kelapa ( Cik Ash beli rm2.00)
Sedikit garam - untuk gaul dengan kelapa parut

Cara Membuatnya :-
1. Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan sedikit demi sedikit sehingga adunan digentel dan tak melekat di tangan.

2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula melaka yang dipotong kecil atau hancurkan supaya ianyanya betul-betul cair semasa direbus.Tutup adunan kemas-kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik.

3. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan la berbola tepung yang kita bulatkan tadi masak sehingga ianya timbul di permukaan air menandakannya ianya telah masak dan sedia diceduk keluar.

4. Tos air dan terus masukkan ke dalam pinggan kelapa parut yang telah digaulkan garam. Golek-golek kuih onde-onde di atas kelapa tadi sehingga betul bersalut keseluruhan. Siap boleh boleh dihidangkan.
 
Itu cara mak mentua Cik Ash buat hahaha.. Cik Ash masukkan ke dalam blog ni. Selamat memcuba korang semua. Manakala untuk butir nangka pulak Cik Ash bahagikan dua adunan uli tadi buat separuh onde-onde dan separuh lagi butir nangka.

Untuk buat kuah butir nangka guna nise, halba,halia, santan.. panaskan atas dapur boleh  letak adunan yang dibuat macam cara buat onde-onde cuma tukar bentuk lepas tu rendamkan di dalam air masak angkat tu.

Ok la korang selamat memcuba semua kuih yang Cik Ash buat ni.. menu febret bulan tak puasa boleh buat hihihi...

6 comments:

  1. onde-onde tu buah melaka ya cikash? haha kalau buah melaka sedap sangat

    ReplyDelete
  2. first time dengar "butir nangka". macam bubur ke kak?

    ReplyDelete
  3. Sedapnya onde onde, lama dah mak husniey tak buat 😂

    Thank you for the sharing recipe kak ikin

    ReplyDelete
  4. sdap tu..nok etekk..nak buat mls..haaha

    ReplyDelete
  5. Puasa ni tak sempat nak lagi nak merasa 2 jenis kuih ni lagi..

    ReplyDelete