Monday, August 13, 2018

author photo
Resepi Singgang Terung PokYa Cong Codei |Assalamualaikum... Siapa kat sini peminat kuah singgang,  kita geng makan kuah ni memang tak ingat apa nasi bertambah-tambah  hahaha.. 


Singgang Terung

Baru nak share pasal  singgang terung  ni dekat blog hahaha.. Sebenarnya suami yang request suruh buat singgang  terung ni gara-gara cerita  telemovie Pok Ya Cong Codei la babak kawan pok ya masak untuk sahur singgang terung.  Dalam dialong tu Pok Ya bagitaw tak pernah orang buat terung  masak  singgang ni.

Cik Ash  beranikan diri memcuba masak singgang  terung ni,  sedap jugak terung buat singgang  ni hihihi..  Masak dia lebih kurang sama jah kita buat singgang ikan tu.


Resepi Singgang Terung
Oleh : Cik Ash

Bahan-bahan :- 
Sedikit terung dibelah bulat
Bawang Putih -dihiris nipis
Lengkuas - dihiris nipis ataupun tumbuk2
Asam Keping 
garam
ajinamoto


Cara Membuatnya : 
1. Masukkan air dalam periuk, masukkan kesemua bawang putih,lengkuas. 
2. Didihkan air rebusan tu sampai bau singgang.
3. Masukkan terung yang telah dihiris tu masak sampai terung nampak layu. 
4. Siap boleh di makan dengan makan nasi panas berserta dengan ulam-ulaman dan budu. 





Ok la tu jer resepi ringkas yang Cik Ash kongsikan untuk koleksi #dapurcikash

This post have 8 komentar

avatar
Cik Nor delete August 13, 2018 at 9:00 AM

cik nor suka terung ni..sjak ada gastrik ni xleh mkn sbb angin..huhu

Reply
avatar
Murni Alysa delete August 13, 2018 at 10:58 AM

Ehehe, nanti boleh cuba..masak singgang ni kuah yang paling sedap hirup..

Reply
avatar
Wawa Ashihara delete August 15, 2018 at 5:41 PM

Kita first time dgr nama singgang terung ni kak.. Sllu buat ikan singgang je.. Hehee.. Xbrpe minat terung..tp leh try buat tuk mertua..

Reply
avatar
Tengkubutang delete August 15, 2018 at 6:19 PM

TB suka gak singgang2 ni tapi kalau terung tak pernah try lagi buat.

Reply
avatar
iuzira delete August 15, 2018 at 6:38 PM

Jarang tengok orang masak ni, boleh try resepi ni macam sedap je

Reply
avatar
Cik Renex delete August 28, 2018 at 2:29 PM

tak pernah lagi wat singgang terung, sllu ikan tu lah..
boleh la cuba lak nti :)

Reply
avatar
adianiez AIDA delete August 30, 2018 at 11:19 AM

boleh cuba nih.
pucat aje kaler dia ekk, ekin.
dah nama nyer singgang, kan :) hi hi hi...

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post