Tuesday, February 26, 2019

Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger

Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger | Dah agak lama dekat blog Cik Ash tak berkongsi tutorial, So kali ni Cik Ash nak kongsikan dengan korang Tutorial tengah panas masa kini. Baru-baru ni Cik Ash ada dapat email daripada google berkiatan penutupan salah satu platform  dari Google iaitu Google+. So korang yang masih menggunakan id google+ untuk blog cepat-cepat bertukar ke profail blogger semula macam dulu-dulu. 

Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger

Cik Ash dah bertukar ke profail blogger sebenarnya senang nak bertukar ke profail blog ni bukan susah pun. Jom ikuti cara-cara untuk menukarkan profail Google+ kepada profail Blogger :- 

1. Buka Dashboard Blogger  Klik Menu Setting & Selepas itu klik menu User Setting > General & User profile > Blogger dan klik button Save Setting.


2. Korang juga boleh mengedit detail yang profail blogger. Klik button Edit di profail Pengguna, akan keluar halaman gambar di bawah ini. 
edit profail


edit profail

3. Dah isi semuanya korang boleh save hasilnya korang dah bertukar profail blogger semula. 

Yang di atas ni cara lama sebelum Google+ dihapuskan dekat bawah Cik Ash update versi terkini untuk cara update profail blogger harap membantu la ya. 
Update terkini Cara Baru Nak Update Profil Blogger

Sebelum ni kebanyakan blogger berkongsi maklumat mengenai diri dengan pembaca atau pelawat melalui profil  Google+. Sejak dihapuskan ramai blogger yang belum tukar profil blogger kembali. Kalau korang nak tengok cara nya boleh rujuk dekat Cara Tukar Profil Blogger dalam English kalau tak faham korang boleh rujuk dekat atas tu rasa macam lebih kurang jer cara dia harap-harap dapat membantu la ya. 

Ok la itu jer tutorial dari Cik Ash tentang Tutorial Tukar Profail Google+ ke Profail Blogger. Semoga apa yang Cik Ash kongsi ini dapat membantu korang masih belum membuat pertukaran lagi. Jumpa lagi. 

20 comments:

  1. Aida lom tukar lagi ni kot.
    Jap jap lg nak cek.
    1 april kan abis google+ ni?

    ReplyDelete
  2. tq ekin nasib nok baco sebab tak tukar lagi :D..

    ReplyDelete
  3. Since G+ akan dimansuhkan nampak gaya kena tukar kepada Blogger profile..
    Thank you Cik Ash for this tutorial...

    ReplyDelete
  4. Abam Kie dah lama tukar pun. ..

    ReplyDelete
  5. Ok..nieyl mmg dah lama tukar dah :)

    ReplyDelete
  6. aa dio nk tutup dh kan. keno tukar setting profil blogger balik.

    ReplyDelete
  7. Terima kasih kakak sayammmmm. Huhuuuu done tukar

    ReplyDelete
  8. ejulz lbh suka guna blogger dari google ni. hehe

    ReplyDelete
  9. Siapa yg guna g+ Kena ubah dah kpd blogger sebab g+ dah x update entry Terbaru

    ReplyDelete
  10. kak ana dah tukar awal2 Ekin :)

    ReplyDelete
  11. good sharing cik ash!!! done tukar gambar profile..haha

    ReplyDelete