Tuesday, February 26, 2019

author photo
Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger | Dah agak lama dekat blog Cik Ash tak berkongsi tutorial, So kali ni Cik Ash nak kongsikan dengan korang Tutorial tengah panas masa kini. Baru-baru ni Cik Ash ada dapat email daripada google berkiatan penutupan salah satu platform  dari Google iaitu Google+. So korang yang masih menggunakan id google+ untuk blog cepat-cepat bertukar ke profail blogger semula macam dulu-dulu. 

Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger

Cik Ash dah bertukar ke profail blogger sebenarnya senang nak bertukar ke profail blog ni bukan susah pun. Jom ikuti cara-cara untuk menukarkan profail Google+ kepada profail Blogger :- 

1. Buka Dashboard Blogger  Klik Menu Setting & Selepas itu klik menu User Setting > General & User profile > Blogger dan klik button Save Setting.


2. Korang juga boleh mengedit detail yang profail blogger. Klik button Edit di profail Pengguna, akan keluar halaman gambar di bawah ini. 
edit profail


edit profail

3. Dah isi semuanya korang boleh save hasilnya korang dah bertukar profail blogger semula. 

Yang di atas ni cara lama sebelum Google+ dihapuskan dekat bawah Cik Ash update versi terkini untuk cara update profail blogger harap membantu la ya. 
Update terkini Cara Baru Nak Update Profil Blogger

Sebelum ni kebanyakan blogger berkongsi maklumat mengenai diri dengan pembaca atau pelawat melalui profil  Google+. Sejak dihapuskan ramai blogger yang belum tukar profil blogger kembali. Kalau korang nak tengok cara nya boleh rujuk dekat Cara Tukar Profil Blogger dalam English kalau tak faham korang boleh rujuk dekat atas tu rasa macam lebih kurang jer cara dia harap-harap dapat membantu la ya. 

Ok la itu jer tutorial dari Cik Ash tentang Tutorial Tukar Profail Google+ ke Profail Blogger. Semoga apa yang Cik Ash kongsi ini dapat membantu korang masih belum membuat pertukaran lagi. Jumpa lagi. 

This post have 20 komentar

avatar
adianiez AIDA delete February 26, 2019 at 11:31 AM

Aida lom tukar lagi ni kot.
Jap jap lg nak cek.
1 april kan abis google+ ni?

Reply
avatar
Wani Sukarno delete February 26, 2019 at 11:33 AM

tq ekin nasib nok baco sebab tak tukar lagi :D..

Reply
avatar
I am LZ delete February 26, 2019 at 11:52 AM

Since G+ akan dimansuhkan nampak gaya kena tukar kepada Blogger profile..
Thank you Cik Ash for this tutorial...

Reply
avatar
Abam Kie delete February 26, 2019 at 2:06 PM

Abam Kie dah lama tukar pun. ..

Reply
avatar
Nieyla Nadia delete February 26, 2019 at 3:43 PM

Ok..nieyl mmg dah lama tukar dah :)

Reply
avatar
mek yunie delete February 26, 2019 at 4:20 PM

aa dio nk tutup dh kan. keno tukar setting profil blogger balik.

Reply
avatar
Nor Ain Rusli delete February 26, 2019 at 9:26 PM

Terima kasih kakak sayammmmm. Huhuuuu done tukar

Reply
avatar
Cik Ash delete February 27, 2019 at 8:11 AM

Chek kalau belum cepat tukar hihihi

Reply
avatar
Aisya Ismail delete February 27, 2019 at 2:23 PM

Dah tukar juga last week. hehee

Reply
avatar
ejulz delete March 4, 2019 at 12:37 PM

ejulz lbh suka guna blogger dari google ni. hehe

Reply
avatar
mamapp delete March 4, 2019 at 2:34 PM

Siapa yg guna g+ Kena ubah dah kpd blogger sebab g+ dah x update entry Terbaru

Reply
avatar
Ana Jingga delete March 4, 2019 at 8:42 PM

kak ana dah tukar awal2 Ekin :)

Reply
avatar
sis gee delete April 11, 2019 at 2:57 AM

good sharing cik ash!!! done tukar gambar profile..haha

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post