Thursday, September 19, 2019

Tutorial Cara Nak Buang Broken Link Dalam Blogpost

Tutorial Cara Nak Buang Broken Link Dalam Blogpost| Assalamualaikum... Sekarang duk kecoh dekat facebook rakan-rakan blogger update pasal broken link. Sebenar broken link dah lama Cik Ash tahu hihihi.. Cik Ash selalu duk clear broken link ni.. Lepas pada G+ dihapuskan broken link kembali banyak pulak. Tapi masa tu ramai yang tak ambik tahu sangat. Terima kasih juga kepada korang yang sudi memberi komen dekat entri Lagu Ost Drama Mimpi Yang Sempurna.

Tutorial Cara Nak Buang Broken Link Dalam Blogpost

Apa yang Cik Ash tahu broken link boleh kita tengok dekat carian berada di dalam kotak komen profail blogger yang tidak wujud, banner segmen/giveaway yang kita join tu macam backlink untuk bagi orang lain join. Sebab kenapa terjadinya broken link ni kemungkinan link telah berpindah ke blog lain, tak pun link tu telah dipadamkan ataupun ditukar permalink. 

Cara Nak Buang Broken Link Dalam Blog

Sebagai seorang blogger korang harus kena ambik tahu apa itu broken link ataupun pautan rosak yang terdapat di dalam blog korang tu. Bagaimana nak buang broken link dekat blog. Jangan bertangguh-tangguh lagi lakukan dengan segera untuk buang broken link. Untuk cara nya jom tengok dekat bawah ni Cik Ash ada bagi contoh deletekan nya. 

1.Bukak web http://www.brokenlinkcheck.com , isikan nama blog korang dan find broken link.



 2. Selepas itu isi security code dalam kotak lepas tu klik find broken link now! dan korang perlu tunggu sampai ia berhenti mencari broken link yang ada di blog korang.



3. Tunggu dalam anggaran 3 minit  gak, ambik  tengok 3000 web pages hanya 77 broken link yang masih ada dekat blog. Sebelum ni 4k disebabkan berkurang ni Cik Ash selalu chek hihihi. Sebagai contoh rujukan untuk korang nak faham cara nak buang link tu. 
77 broken link

Broken link terdapat dalam entri giveaway yang kita join. Dalam gambar itu Cik Ash bulatkan src korang kena klik akan keluar macam dalam gambar no 2 tu.


Klik src tu tengok pages yang ada broken link
Setelah Cik Ash klik src tu akan keluar macam gambar dekat bawah ni.  Link yang broken ni terdapat dalam entri giveaway. Korang perlu buka entri giveaway kita join tu.

link yang rosak dalam entri

Selepas itu korang cari entri dengan copy tajuk giveaway tu. Edit la bahagian entri buang backlink yang terdapat dalam link tu kalau korang rasa sayang nak buang macam Cik Ash hahaha.

remove link dekat entri

Untuk yang ini pulak link Url untuk profail blogger yang tidak wujud mungkin ada antara blogger yang masih belum bertukar kepada profail blogger tak pun yang dah delete blog ataupun dah bertukar url.


klik src 

Klik delete

Yang seterusnya link korang ikut jer cara dekat atas. Ok la itu jer cara yang Cik Ash kongsikan dekat atas tu harap ada yang faham la ya. Untuk korang yang ingin tengok tutorial yang lain boleh jer dekat bawah ni. 

👉Tutorial Tukar Profil Google+ ke Profil Blogger

👉  Cara Buat Link Webiste, G-Plus, Social Media Dalam Youtube Channel

24 comments:

  1. Dah selesai buat semalam, dari 3000 link, hanya ada 23 aje broken link...pun jenuh nak delete dan edit...

    ReplyDelete
  2. thanks kak share tutorial ni. nanti ada masa free skit nk wat ni..

    ReplyDelete
  3. blog mama pun ada beribu broken link huhu bilalah nak projek membersih ni tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 mamapp bila ada masa free boleh buat tu

      Delete
  4. Baca je entry ni terus Rabia check broken link. Ambik masa masa nk kena tunggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ambik nak kena tggu selamat membuang broken link la ya

      Delete
  5. selalunya delete post lepas dah habis join segmen/GA/contest ni tapi kena check jugak mana tahu ada yang lain. Thanks Cik Ash share tips

    ReplyDelete
  6. Saya pun sekarang nie tengah check broken link, jenuh jugak nak buang dan edit semula..

    ReplyDelete
  7. agak rumit dan ambil masa juga buat benda ini..

    boleh la dibuat waktu santai-santai

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas perkongsian menarik. Jom ke website saya
    https://nikheidzir.net/wp/

    ReplyDelete
  9. kita pun baru je cek broken link tadi. beratus. aduiii last-last delete je semua yang tak berkenaan.

    ReplyDelete
  10. Ohhhh baru tahu. Thanks for sharing! :D

    ReplyDelete
  11. Nasib baik baca entri ni..mmg x tahu lamgsung pasal broken link ni..mmg rujuk sini nak check berapa byk broken link kat blog sis JM

    ReplyDelete