-->
banner

Teman Hebat

TERBARU BY CIK ASH

Thursday, December 12, 2019

author photo
Buat Serikaya Macam Dekat Kedai | Assalamualaikum...Hai korang semua, Eh hampir terlupa nak ucapkan terima kasih kepada korang yang sudi memberi komen dekat entri Buat Serikaya Macam Dekat Kedai, hari ini Cik Ash ingin berkongsi dengan korang semua bila dah terlebih rajin baru-baru ni Cik Ash sempat la cuba buat serikaya yang kita makan dengan roti tu.

Buat Serikaya Macam Dekat Kedai 

Sebenarnya yang boleh terajin buat serikaya ni disebabkan nak jimat duit sebab dekat dengan 3 bekas beli dalam masa seminggu hahaha, nampak sangat makan roti dengan serikaya ni berhantu. Dah la sebekas harga RM3.00. So datang la idea nak cuba buat juga serikaya ni. Dapat la dua bekas jadi la kan.

Cik Ash buat carian dekat google cari blog mana ada buat resepi pasal Serikaya ni dan terjumpa la blog rasa.my. Tertapi Cik Ash tak ikut tepat resepinya Cik Ash  kurangkan dalam kuantiti sedikit. 


Serikaya

Resepi Serikaya Oleh Cik Ash 

Bahan A 

1 cawan gula 
1 cawan air panas

Cara membuatnya 
1. Masak gula hingga keperangan. Padamkan api.
2. Selepas masukkan 1 cawan air panas dan buka api semula.
3. Kacau hingga gula cair. Biarkan seketika.

Bahan B 

2 biji telur 
1/2 cawan gula
1 penutup tudung esen vanila

Cara membuatnya :- 
Kisar semua bahan di atas itu.

Bahan C 
200ml santan 
1 sb tepung jagung

Cara memasak :-
1. Panaskan gula karamel (bahan A). Kemudian masukkan bahan B. Kacau hingga sebati.
2. Seterusnya masukkan santan yang dicampurkan dengan tepung jagung.
3. Kacau guna api yang perlahan sehingga pekat dan berkilat. Pastikan serikaya ni tidak hangus.
4. Setelah seri kaya kelihatan berkilat dan pekat, sejukkan sebelum disimpan dalam bekas bersesuaian.

Alhamdulilah cuba buat serikaya menjadi suami kata dah sama macam kedai punya la. Lepas ni boleh buat jual hahaha, Setakat nak bagi suami makan boleh la kalau nak jual tak berani lagi. Ok la korang semua, jumpa lagi ya nanti ada masa Cik Ash update. 
your advertise here

This post have 0 komentar

Next article Next Post
Previous article Previous Post

Advertisement

Themeindie.com