Friday, December 20, 2019

Memori Kad Hadphone Penuh Dengan Gambar

Memori Kad Handphone Penuh Dengan Gambar | Assalamualaikum...Pernah korang terjadi perkara tertiba telefon kita guna ada keluar tanda amaran mengatakan memori kad penuh. Memikirkan makan masa nak buang satu persatu gambar itu.


Memori Kad Hadphone Penuh Dengan Gambar
Sebenarnya Cik Ash ada satu cara nak bagitahu korang yang Cik Ash selalu guna untuk back up gambar dalam handphone ni. Semua gambar yang kita snap dalam handphone akan disimpan secara 'cloud' dalam satu apps yang bernama Google Photo. 

Kalau korang yang jenis rajin selalu chek memori storage balance dalam handphone, itu bermakna anda seorang yang pandai jaga handphone. Tapi ada sesetengah orang ni tahu pakai jer tapi malas nak chek memori, bila waktu snap gambar memori penuh dan kelajuan handphone jadi lembab sebab memori penuh. Jom ikuti cara di bawah ni cara nak memulakan apps Google Photo. 

Langkah-langkah Memulakan Google Photo Apps

👉 Buka Play Store dan install Google Photo apps ini dalam handphone. Sebelum itu install tu korang perlu chek handphone dulu sebab ada yang jenis baru android ni ada yang siap-siap pre-install masa purchase. Kalau tak ada itu tandanya korang perlu la dowload sendiri. Lepas dah siap dowload tu korang klik open.

👉Buka Google Photo dan pastikan korang sign in ke gmail account yang sama dengan handphone korang gunakan sekarang. Email yang sama akan memudahkan proses menyegerakkan segala detail yang Google inginkan.

👉Ini adalah antara muka Google photo, kebiasaannya apps ni akan dapat mengesan terus semua gambar dan video yang kita snap menggunakan kamera handphone. Jadi korang tak perlu nak buat apa-apa hanya biarkan Google Photo back-up semua gambar dan video yang ada. Gambar akan tersusun ikut tarikh diambil.

👉Setiap gambar yang di back-up dalam Google Photo adalah jenis versi High Quality bukan raw image. Jika korang jenis yang tak kisah dengan apa-apa gambar pun asalkan cantik dan clear, abaikan jer apa itu raw semua tu. So kalau kita upload raw image, stroge akan limited kepada 15 GB sahaja. 

👉Sekiranya kita pilih untuk upload High Quality image,storage yang disediakan oleh Googe adalah unlimited, Jadi, beribu-ribu gambar yang di backup pun tak ada masalah.

👉 Dalam ruangan setting ada disediakan option untuk capture Google Location dimana ianya berfungsi untuk mencari gambar mengikut lokasi. Jika korang yang jenis suka snap-snap gambar lepas tu terlupa dekat mana tempat itu boleh jer aktifkan ciri yang dimaksudkan itu.

👉Google Phote akan susun semua koleksi gambar yang kita ada mengikut tempat tertentu. Boleh buka ruangan Album>Places. Selain Places, Google juga boleh susun koleksi mengikut objek, makanan dan muka. Jadi boleh la korang chek lah muka siapa yang paling banyak appear dalam handphone korang. 

👉Disini adalah features paling menarik. Apabila setting ini di aktifkan, Google Photo akan automatically delete semua gambar dan video yang sudah dibackup dari handphone. Maka semua file gambar dan video korang telah selamat disimpan secara cloud.

👉Features tambahan, korang boleh add orang lain (seperti family & pasangan) untuk kita berkongsi gambar yang telah dibackup dalam photo. Features tersebut boleh diaktifkan dalam ruangan Add Partner Account. 

Kalau masih tak faham  cara di atas yang Cik Ash kongsikan itu  korang boleh rujuk di SINI. Nanti ikut la arah dekat sana ya. 

No comments:

Post a Comment