Thursday, April 16, 2020

author photo
Daging Goreng Resepi Ibu Mentua |  Assalamualaikum...Hai lama sungguh tak update sejak musim pkp ni. Hihihi.. Loni Cik Ash banyak layan tv hihihi, astro bagi channel free, hpyytv lagi, lepas tu layan youtube main game dekat handphone hahaha. Sekarang nak buka laptop agak kemalasan. Siapa dekat sini minat novel  boleh jadikan koleksi novel ni untuk mengisi lapang membaca kisah menarik Koleksi Siri Novel RAM Laksamana Sunan.




Sebenarnya  update blog hari ini nak kongsikan dengan korang  mengenai satu menu masakan yang diajarkan oleh ibu mentua Cik Ash pada bulan 3 aritu. Ibu mentua Cik Ash teringin nak makan style begitu.Dia yang sediakan bahan-bahan nak guna Cik Ash tolong goreng jer daging tu dalam kuali. Hihihi.

Bila orang tua teringin nak makan ni kita masak ikut selera dia la, bab merasa pun Cik Ash suruh ibu mentua rasa, kalau ikut Cik Ash menu masakan kurangkan masin la, ibu mentua ni nak masin so lebihkan sikit lagi satu dalam masakan memang tak boleh tinggal anjinamoto, kalau ikut Cik Ash tak berapa gemar guna sangat tapi disebabkan ibu mentua ni turutkan la juga hihihi. Jom la usha resepi di bawah ni. 



Daging Goreng Resepi Ibu Mentua

Bahan-bahan 

Daging 
Bawang Holand
Bawang merah 
Bawang putih 
Halia 
Cili Kisar
Garam
Anjinamoto
Nise @ gula melaka

Cara Membuatnya :- 

1. Daging digaul dengan garam dan kunyit.

2. Panaskann minyak masak dalam kuali lepas itu goreng daging hingga masak. 

3. Selepas itu angkat daginf dalam kuali dan ketepikan. 

4. Dalam kuali yang sama panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga kekuningan. 

5. epas itu masukkan cili kisar tumis hingga pecah minyak dan lepas tu tambahkan garam, nise dan anjinamoto. 

6. Masukkan daging dan bawang holand goreng hingga daging masak sekata.

Ok siap!!! Masakan simple ni bila makan nasi memang bertambah la, Alhamdulilah tengok ibu mentua selera makan nasi tu. Happy la juga. Kadang Cik Ash masak dekat tak pernah nak makan maybe orang tua selera tak ada kan. Selamat memcuba resepi ni ya korang. kalau korang nak tengok koleksi resepi lain di blog ni boleh terjah baca di koleksi #dapurcikash.

This post have 2 komentar

avatar
mamapp delete May 3, 2020 at 11:48 PM

Mudah Dan tentunya sedap yakmat.. makanndgn Nasi panas je pun dah cukup ni

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post