Monday, April 27, 2020

author photo
Tukar Selera Buat Nasi Kerabu Goreng | Assalamualaikum... Memandangkan di bulan puasa ramai yang mencari entri resepi dekat blog ni.. InsyaAllah kalau ada masa free Cik Ash akan berkongsi dengan korang antara resepi yang menarik harus dicuba. So hari ini Cik Ash ingin berkongsi dengan korang Resepi Nasi Kerabu Goreng kalau tak silap Cik Ash sebelum ni ada dah kongsi resepi nasi goreng kerabu dalam tu tak ada sambal ikan. Jom la tengok cara lain lebih kurang sama cuma Cik Ash letak sambal ikan lebih buat nasi kerabu pada hari pertama puasa hihihi..

Add caption


Resepi Nasi Kerabu Goreng 

Bahan - Bahan 

Nasi
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
3 biji cili padi *
sedikit ikan bilis * 
(bahan bertanda * dikisar)
Sambal Ikan  ( lebihan buat nasi kerabu)
Bunga kantan
Kacang Buncis
Kubis cina
Daun Saderi

Cara Membuatnya :- 

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga dan masukkan serbuk perasa dan masak hingga kekuningan. 

2. Bila bahan kisar dan masak boleh la dimasukkan nasi dan digaulkan hingga nasi rata. 

3. Selepas itu masukkan bunga kantan, kacang buncis, kubis cina, daun saderi dan sambal ikan gaul hingga nasi sebati dengan kesemua bahan. 

4. Sesuaikan rasa tekak masing-masing ya. 

5. Siap!!! boleh di hidangkan.

Simple jer cara memasak Nasi Kerabu Goreng ni, selamat memcuba resepi ni. Kalau nak tengok koleksi resepi yang lain dekat blog ni boleh la klik #dapurcikash.

#nasikerabugoreng
#sayamasak
#cooking
#masakmasak
#cikashdotcom

1 komentar:

avatar
mamapp delete April 27, 2020 at 11:47 PM

Wow sedapnya.. jemput join segment resepi mama.ye

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post