Monday, November 23, 2020

author photo
Cara Tukar Password Streamyx dan TM Wifi Modem ADM206-2 | Assalamualaikum... Sebelum ni Cik Ash ada kongsikan Cara Nak Tukar Password Streamyx Wifi cara yang lama. Bila dah melangkah tahun 2020 ni cara untuk menukar password dah banyak yang berubah bila kali pertama untuk menukar password ini agak pening hahahaha...






Ok berbalik pada apa yang Cik Ash nak bagitaw berkenaan dengan cara menukar password streamyx wifi kita boleh menukarnya sendiri dan perlu mengunakan laptop ya. Jom ikuti caranya di bawah ini. 

Mula-mula sekali korang kena taip dekat google no 192.168.1.1 lepas tu korang kena tekan enter akan keluar seperti gambar di bawah. 



Selepas itu korang perlu isikan petak kosong seperti dalam gambar di atas itu 

Login : tmadmin
Password : Adm@XXXX ( X itu mewakili Mac ID 4 digit akhir Modem) dan klik enter akan keluar kotak di bawah ni.

Step 1



Step 2 -Selepas itu korang perlu klik pada kotak ADVANCED dan Wireles Setting akan keluar seperti gambar di bawah ni.




Step 3 -  Klik Wireless Setting pilih Security Setting




Step 4 - Klik Security Setting 




Step 5 - Lepas tu cari Wireless Security Mode 




Step 6 - Isikan Petak Select SSID dan WPA/WAPI passpshare lepas tu klik Apply/Save. Siap. Password dah berjaya ditukar.


Selamat memcuba kepada korang yang nak tukar password wifi dirumah. Kalau ada yang tak faham boleh email di ash.rie8506@gmail.com ya. 







This post have 8 komentar

avatar
Shikin Razali delete November 23, 2020 at 9:31 AM

Bagus info nie.. kadang² pening jugak nak cari maklumat tentang cara tukar password wifi, tapi bila dah ada maklumat nie, senang lah keja.. thanks..

Reply
avatar
Abam Kie delete November 23, 2020 at 10:04 AM

Tahniah. Abe kie masih pakai streamyx. Thn dpn kot baru psg fibre d tanah merah ni.

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete November 23, 2020 at 6:30 PM

Takat ni belum nak tuko lg... tapi good tips!

Reply
avatar
Cik Ash delete November 24, 2020 at 9:49 AM

Ekin sbb aritu kak ipar dia nak tukar password try cari gak.. Ada jumpa org share.. Ekin pun dah alang2 aritu tukar terus masukkan dlm.blog mungkin ada yg cari nanti

Reply
avatar
Cik Ash delete November 24, 2020 at 9:50 AM

Ni tukar password streamyx abam kie hihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete November 24, 2020 at 9:51 AM

Ekin kongsi yg modem kak ipar dia yg mintak tolong tukar aritu pun cari xde yg kongsi sangat.. Sambil2 tukar dekat tu kita tulis dlm blog hihihi

Reply
avatar
Cik TK delete November 25, 2020 at 1:37 AM

Sebelum ni pernah gak tukar password macam ni untuk kat tempat kerja. Tapi dah lupa, dah lama dah... Boleh rujuk sini balik nanti...

Reply
avatar
Cik Ash delete November 28, 2020 at 12:43 PM

Cik TK :selamat memcuba tukar ya :)

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post