Monday, March 1, 2021

author photo

Cek Mek Kacang Kuda | Assalamualaikum... Hari ini lewat update blog cuba waktu malam pulak.. selalunya pagi post entri. Petang tadi terlebih rajin buat kuih cek mek. Mok mentua nak makan kuih cek mek dia kata ada orang buat cek mek so Cik Ash rajinkan diri la petang tadi buat kuih ni.


cek mek




Selalu tengok orang buat kuih Cek Mek ni menggunakan ubi keledek, ubi kentang kan, hari ini Cik Ash olah resepinya menggunakan kacang kuda yang telah Cik Ash rebus sebelum ni, 1 kg rebus dalam pressure cooker, lebihan buat makan aritu mok la bagi candangan cuba buat cek mek. Kalau ikut dah banyak hari mok bagitahu tu, hari ini baru kerajinan nak membuatnya. Biasa ada mood rajin baru la buat kalau malas tak jadi apa-apa hahaha.





Baca Artikel : Resepi Cek Mek Ubi Kentang


Resepi Cek Mek Kacang Kuda

Oleh : Cik Ash 


Kacang Kuda (Direbus dan di blender)

Gula

Tepung Gandum 


Cara Membuatnya :

1. Kacang kuda perlu direbus dan di blender sampai hancur.

2. Lepas tu lenyek-lenyek kacang kuda sama macam kita nak buat cek mek gak.

3. Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.

4. Agak-agak doh tu buat sama besar bentuk bujur macam cek mek tu. Lepas tu masukkan gula dan takupkan doh jangan bagi pecah.


Ok la itu resepi cara Cik Ash buat Cek Mek Kacang Kuda, sama jer kita buat Cek Mek dengan ubi keledek tu cuma kali kita tukarkan dengan kacang kuda. Sedap juga kacang kuda dijadikan Cek Mek. Hihihi.

This post have 3 komentar

avatar
Amie delete March 1, 2021 at 9:13 PM

Kreatif resipinya. Tentu sedap cek mek kacang kuda, lemak-lemak gitu.

Reply
avatar
mamapp delete March 11, 2021 at 9:31 AM

woh first time mama dgr cek mek guna kacang kuda mcm mana ye rasa dia

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post