Saturday, October 15, 2022

author photo

 Percubaan Buat Sardin Roll Alhamdulillah Sedap | Assalamualaikum..lama tak kongsi koleksi masakan dapurcikash dekat blog ni, hari ini ada masa Cik Ash kongsi la ya. Entri ni dah lama dalam draf ya.  saja nak kongsi Cik Ash ada buat sardin roll untuk suami dan mok mentua nak makan. Kalau ikut bab kuih Cik Ash memang malas hahaha, sebab selalunya buat tak menjadi tu jadi malas buat, lagi satu bab nak menguli tu sakit tangan. Kali ini alhamdulilah menjadi suami kata boleh buat jual ni, tengok suami makan berselera Alhamdulilah. Cik Ash buat 2 kali adunan dapat 50 biji semua siap boleh frozen simpan dalam frezzer hihihi.


sardin roll

Yang boleh terlebih rajin nak buat ni tertengok video dekat tiktok ada video tu tunjuk cara nak buat sardin roll, Cik Ash buat ikut resepi dia, tetapi Cik Ash ubah sikit resepi dalam resepi Cik Ash gantikan tepung ubi.


Sardin roll



Resepi Inti Sardin 

Bahan-bahan

1 Tin Sardin (ikut la nak guna brand apa Cik Ash guna dekat rumah sardin tesco)

1 Biji bawang besar

2 ulas bawang putih

Minyak masak

1 sb Cili Kisar


Cara Memasaknya :-


1. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili kisar sehingga cili masak.


2. Masukkan ikan sardin dalam bahan tumis tu,lepas tu hancurkan ikan sardin tu.


3. Bila dah hancur boleh la masukkan cili padi, gula dan juga garam, kacau hingga inti sardin kita sampai kering. 


Resepi Kulit Sardin Roll

Bahan-bahan

3 Cawan Tepung Gandum

2 sb tepung beras

2 sb tepung jagung

10  sb minyak masak

2 sb mentega


Cara Membuatnya :-

1. Satukan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung dalam mangkuk.

2.Panaskan minyak masak dan mentega dalam kuali lepas tuangkan ke dalam adunan tepung kita tadi.

3. Kacau-kacau adunan tu jangan guna tangan guna senduk kayu kan minyak tu panas. 

4. Kacau hinggga sebati dan boleh masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh dan rehatkan selama 15 minit dah boleh bahagikan beberapa bahagian.

5. Guna 3 cawan tepung gandum,2 sudu tepung beras, 2 sudu tepung ubi sebab tak ada tepung jagung kalau dalam resepi sebenarnya letak tepung jagung, dan cairkan 2 sudu mentega dalam kuali.


6. Gaulkan tepung gandum, tepung beras, tepung ubi dengan mentega yang dah dicairkan lepas tu masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Biarkan 15 minit boleh bahagikan bulat-bulat kecil 


7. Boleh la roll doh tu dan masukkan inti sardin. Buat garisan dengan pisau tu.Panaskan kuali goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan. Dan garing siap boleh angkat dan makan.


Sedap sardin roll ni, suami dan Mok kata dah macam kedai buat hahaha, insyaallah nanti ada mood rajin kita buat balik ikut resepi ni. Terima kasih kepada pemberi resepi ni, Cik Ash cuba resepi tengok dekat TikTok. Hihihi.


Ok la korang jumpa lagi nanti kalau ada entri baru yang masih tersimpan dalam draf tu. 

This post have 3 komentar

avatar
Khamsi Abdullah delete October 15, 2022 at 3:59 PM

Sedap ni. Makan musim2 hujan macam ni kena dengan kopi O. Syahdu

Reply
avatar
Amie delete October 15, 2022 at 7:35 PM

Tengah hari tadi datang rumah kakak ipar. Ada majlis aqiqah. Nampak sardin roll, makan dua ketul! Sedaplah.

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post