Monday, March 25, 2024

author photo

 Resepi Ikan Selayang Rebus Goreng Sambal | Assalamualaikum... Hai, Rasanya dah lama Cik Ash tak kongsi resepi masakan dekat blog ni, kalau tak silap last bulan januari aritu. Ikan selayang rebus goreng sambal merupakan hidangan yang lazat dan mudah untuk disediakan. Ia menggabungkann rasa rebusan ikan yang lembut dengan rasa pedas dans sedap sambal yang kaya dengan rempah.


Resepi Ikan Selayang Rebus Goreng Sambal

 

Resepi Ikan Selayang Rebus Goreng Sambal

Bahan-bahan 

Ikan Selayang

Bawang besar

bawang putih

lada merah besar

garam

serbuk hilal

Minyak masak

air asam jawa

 

 


Cara Menyediakan 

1, Bersihkan ikan selayang dan rebus ikan selayang dulu,lepas tu carik-carik isi ikan halus dan goreng dahulu.

2. Tumbuk bawang besar, bawang putih,lada besar merah hingga lumat.

3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.

4. Tuangkan sambal lada atas ikan di dalam pinggan gaulkan sehingga sebati semuanya.


Menu masakan ikan selayang rebus goreng sambal siap untuk dinikmati bersama dengan nasi panas. Selamat memcuba!


#

 

This post have 2 komentar

avatar
Suria Amanda delete March 25, 2024 at 9:18 AM

First time tengok menu ni menarik untuk akak cuba nanti...nampak sedap tu...

Reply
avatar
Fanny_dcatqueen delete March 26, 2024 at 1:21 AM

Simple resepnya. Saya nak cobaaa. Sukaaa sangat kalo ikan di suwir2 macam tu, lalu masak dengan sambal dan chili ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

This Is The Newest Post
Previous article Previous Post