Tuesday, September 8, 2015

author photo
Ayam Goreng Daun Limau Purut | Assalamualaikum..Hai selamat petang lama tak buat entri waktu petang kan... kita ubah angin autopost petang la ya... macam keje shif dah ni hahahha.. hari ini ekin share resepi hihihi yang duk draf dalam blog ini... gini la bila guna hp abang... hihihi.... dia keje malam pagi ekin taip2 siap entri.. dia keje pagi ekin taip waktu malam bgi siap dan autopost la.. semua entri asyik autopost nanti ada yang jemu jangan la jemu  macam meh2 la baca taw..





Eh apa ni melalut jah ke arah lain sebenarnya ekin nak share resepi jah dalam entri ni taw... Ayam Goreng Daun Limau Purut ekin dah buat minggu lepas ni baru nak share asyik tersimpan dalam draf kan.. jangan marah taw.. percubaan pertama buat sedap gak tapi en suami kurang makan sebab bau daun limau purut hiihi... 

Jom kita Usha resepi Ayam Goreng Daun Limau Purut kat bawah ni

Bahan-Bahan 
9 ketul ayam (ikut suka la nak letak berapa tu kita buat)
1 Biji Bawang Besar (tumbuk bawang tu)
4 ulas Bawang Putih (  tumbuk )
5 helai daun limau purut (dihiris panjang2)
3 sudu besar Kicap ABC (kita guna kicap tu) 
1 sudu kecil gula
Garam secukup  rasa taw
Minyak untuk mengoreng 

Cara membuatnya:
1. Bersihkan ayam.. ambik dalam 9ketul ikut suka korang la... 

2. Gaul ayam bersama kicap manis ,gula, garam dan bahan-bahan tumbuk dan daun limau purut tu.

3. Perap setengah jam lagi lama lagi best.. 

4. Akhir sekali boleh di goreng ayam tu.. 

5. Siap boleh di hidang dengan nasi panas... 

P/s : harap korang faham la resepi yang ekin share ni hihihi... jom cuba hihihi..


This post have 30 komentar

avatar
Unknown delete September 8, 2015 at 3:34 PM

sedapnyaa.. tak pernah lg buat masak mcm ni..:D

Reply
avatar
Murni Alysa delete September 8, 2015 at 3:47 PM

rasa ada sama macam padprik ka

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete September 8, 2015 at 7:32 PM

Pasni boleh bukak restoren dah Ekin... He he he...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:22 PM

Memey sedap ubah selera kan

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:23 PM

Yup mudah jer bahan yg sediaada hihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:27 PM

Tak kak lain.. Ayam goreng bau wangi limau purut...

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:28 PM

Kena rajin la encik abe kito nok make hihihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete September 8, 2015 at 9:30 PM

Hahahaha xleh lg masih belum mahir memasak ni

Reply
avatar
Nina Mads delete September 8, 2015 at 10:00 PM

boleh try ni.. kt rumah ada pokok limau purut. hehe

Reply
avatar
iryantyismail delete September 9, 2015 at 3:09 AM

Salah satu daun yang selalu naikan selera makan.

Reply
avatar
iryantyismail delete September 9, 2015 at 3:09 AM

Bau daun limau purut mesti tetingat tomyam :-))

Reply
avatar
Cik Mimie delete September 9, 2015 at 2:59 PM

Tunggu kerajinan tu datang,,,ekekek

Reply
avatar
adianiez AIDA delete September 11, 2015 at 2:27 PM

aida faham, ekin.
tq for sharing.
tak pernah lg aida goreng dgn limau purut.
good idea. ubah rasa sesekali kan?

Reply
avatar
Zafirah Kama delete September 11, 2015 at 8:38 PM

Mesti wangi.. amek bau sampai kenyang, baru makan... hek2

Reply
avatar
Shad delete September 11, 2015 at 10:24 PM

Sedapnya lahai... hehehe.. shad kat rumah jarang sangat nak makan lauk ayam, hehe. sekali sekala bila teringin nanti, boleh lah cuba resepi ni, hehe :D

Reply
avatar
Farrah MF delete September 12, 2015 at 5:41 PM

Terbayang wanginya masakan ni. Ada daun limau purut :)

Reply
avatar
Farrah MF delete September 12, 2015 at 5:47 PM

Bukak restoran, jgn lupa kami hihih

Reply
avatar
Jari Manis delete September 13, 2015 at 2:46 PM

perap dulu pastu baru goreng?,...faham2 heee

Reply
avatar
Jari Manis delete September 13, 2015 at 2:47 PM

boleh x goreng guna pressure cooker or pemanggang ajaib tu...kalau goreng guna kuali biasa takut meletop lak minyak masak tu nanti

Reply
avatar
Cik Ash delete September 16, 2015 at 3:46 PM

Hahaah kak farah insyaAllah xkan lupa

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post