Monday, October 26, 2015

author photo
Resepi Bergedil Ayam | Assalamualaikum...Aritu Cik Ash ada cuba buat bergedil ubi kentang dengan ayam.. sangat sedap suami n MIL (Mother In Law) suka sangat makan.. hihihu.. hati suka tengok diaorang makan masakan ekin ni..

Bergedil Ayam

Buat dah lama nak taip resepi kat blog asyik tertangguh duk draf sokmo la.. Cik Ash ada tengok resepi kat intetnet tapi Cik Ash ubah cara sendiri hihihi.. ok kat bawah ini Cik Ash sertakan resepinya. 

Resepi Bergedil Ayam
Oleh: Cik Ash 

Bahan-Bahan
7-9 biji ubi kentang
Semangkuk isi ayam (dikisar)
2 pokok daun sup
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
2 biji telur 
Garam  sedikit dan secukup rasa

Cara membuatnya: 
1. Ubi kentang direbus dahulu sampai empuk ya.. bila ubi kentang dah empuk boleh dilecek-lecekkan ya.. 

2. Setelah itu satukan kedalam bekas isi ayam dengan ubi kentang yang telah dilecek.

3. Selepas itu masukkan telur yang dipukul sedikit ,daun sup,serbuk lada hitam dan lada sulah ,garam..gaul sebati..

5. Bila dah sebati kepalkan dan salut dengan telur yang dipukul. Selepas itu boleh terus mengoreng dalam minyak yang panas.. masak hingga kekuningan.. 

"SELAMAT MENCUBA YA"

With love
                                

This post have 17 komentar

avatar
Dunia Zumal delete October 27, 2015 at 3:19 AM

Mudah juga buat bergedil nie yer ^-^

Reply
avatar
iryantyismail delete October 27, 2015 at 1:57 PM

Begedil memang sedap..lembut je bila digigit..tapi akak lebih suka versi daging

Reply
avatar
Scdha Sein (SS) delete October 27, 2015 at 2:04 PM

Sedap ni Ekin... Makan dengan soto...

Reply
avatar
Farrah MF delete October 27, 2015 at 9:39 PM

Akak suka bergedil. Bak sini seketul dua!

Reply
avatar
Cik Ash delete October 28, 2015 at 11:48 AM

zumal ha ah mudah ekin ingat mula2 susah gak

Reply
avatar
Cik Ash delete October 28, 2015 at 11:49 AM

yui jdi tukang masak sepenuh yg macam 2 belajar buat

Reply
avatar
Cik Ash delete October 28, 2015 at 11:51 AM

kak yan kalau resepi sebenar dia guna daging ekin try buat guna ayam :)

Reply
avatar
Cik Ash delete October 28, 2015 at 11:53 AM

SS betul tu mkn dgn soto sedap

Reply
avatar
cikpinz delete October 28, 2015 at 4:34 PM

nanti CP try buat la bergedil ni..macam mudah je

Reply
avatar
Sha Mohamed delete November 2, 2015 at 10:44 AM

Pernah buat x jadi.. pastu buat lagi.. jadilah walaupun x berape cantik.. hehehe.. kena try resepi ekin lak nie..

Reply
avatar
Cik Ash delete January 19, 2017 at 5:15 PM

Ekin buat banyak2 kali gak baru jadi hahahaha

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post