-->

Tuesday, December 15, 2015

author photo
Kek Pisang Pemanggang Ajaib | Assalamualaikum.. Hai korang semua,apa khabar untuk hari ini...semoga sihat selalu ya...entri hari ini ceritanya kisah semalam idea teringin nak buat Kek Pisang ovenya tak ada Cik Ash fikir kalau guna pemanggang ajaib ada orang buat ke, akhirnya Cik Ash godek-godek la google jumpa satu resepi dekat blog tu wah teruja nak buat kek pisang dan dekat bawah ini la hasilnya.




Mesti korang tak percaya kan pemanggang ajaib ni boleh buat kek biar betul kan.. cik lagi laterkejut memang boleh buat kek hihihihi..



Kek pisang sangat sedap di makan tapi perlu cuba lagi next time hihihihi.. sebab terlebih keras la pulak.. mungkin sebab sekejap jer pukul telur kut. ok la resepi untuk buat kek pisang dekat bawah ni ya :-  


Resepi Kek Pisang Pemanggang Ajaib
Bahan-bahan 
2 cawan tepung gandum 
1 cawan gula 
2 biji telur 
1/2 cawan minyak masak 
1/2 sudu kecil soda 
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit esen vanilla 

Cara membuatnya :- 
1. Ayak tepung bersama soda dan baking powder. 

2. Campurkan telur,gula,pisang dan esen vanilla.. mixer kan ataupun blender. 

3. Lepas tu masukkan tepung gandum sedikit dan akhir sekali masukkan minyak masak. 

4. Bila dah sebati tu masukkan dalam pemanggang ajaib, bakar selama 10 minit tanpa menutup pemanggang ajaib kemudian selepas 10 minit tutup penutup dan bakar lagi 10 minit atau sehingga masak. 

5. Api dapur gas tu buka paling kecil macam nak masak nasi yang dah nak masak. 

6. Lepas dah masak bukak la penutup tu ya.. biarkan sejuk boleh dihidangkan lah


your advertise here

This post have 24 komentar

avatar
Anonymous delete December 15, 2015 at 10:55 AM

senangnyaaa.. boleh try ni.. hehe nice share, kak :D

Reply
avatar
el delete December 15, 2015 at 10:57 AM

iols xde pemanggang ajaib
iols ada periuk ajiab noxxa je
tp teringin nak beli benda ni tp x terbeli2 pun lagi haha

Reply
avatar
iryantyismail delete December 16, 2015 at 11:03 AM

Sedap2...kek pisang kalau dibakar..harum 1 rumah

Reply
avatar
Deanna Morni delete December 16, 2015 at 11:41 AM

pernah jugak berniat nk try dulu...smpai sudah xbuat adehhh....heheheh

Reply
avatar
adianiez AIDA delete December 16, 2015 at 2:18 PM

sebab tu nama nyer ajaib, ekin :)
apapun boleh hi hi hi...
buat kek pisang pun boleh.

Reply
avatar
Siti Yang Menaip delete December 16, 2015 at 4:32 PM

kalo boleh buat kek memang ohsem gak..
takyah oven eheh..

Reply
avatar
Sha Mohamed delete December 16, 2015 at 8:07 PM

Mudah dan cepat..rajin ekin mencuba..

Reply
avatar
Cik Ash delete December 16, 2015 at 10:42 PM

Ajaib noxxa xleh bakar kek.ke el.. Ekin pun xbeli.hihihi mil yang beli.dia.mudah nanti ekin.nak.guna...

Reply
avatar
Cik Ash delete December 16, 2015 at 11:10 PM

Ha ah tul tu kak aida tak cuba xtaw kan hihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete December 16, 2015 at 11:20 PM

Mai rajin buat malas xbuat pun hihihihi

Reply
avatar
Cik Ash delete December 16, 2015 at 11:21 PM

Hihihihi nanti cuba kek lain pulak harap jdi la nti buat kek lain

Reply
avatar
Cik Ash delete December 16, 2015 at 11:22 PM

jdi bini kena rajin..Loni rajin mencuba zaman ank dara dulu mls hihihi

Reply
avatar
wardahannesa delete December 27, 2015 at 1:16 AM

Mesty mudah je kan bila ada pemanggang tuuu

Reply
avatar
adianiez AIDA delete December 30, 2015 at 1:47 PM

nanti aida cuba la.
ada aje pemanggang ajaib kat umah tu.
masih lagi la bakar kek guna oven :)

Reply
avatar
arysha_fayyadh delete December 31, 2015 at 10:55 AM

Assalam ekin,
haaaaaaa
hat ni ahkak kena coba
ater tak pernah baking pakai pemanggang ajaib :)

Reply

ash.rie8506@gmail.com

EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post