TICKER

Tuesday, May 15, 2018

Cara Nak Edit Semula URL Entri

Cara Nak Edit Semula URL Entri | Assalamualaikum... Hai korang semua apa khabar Cik Ash harap semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat.

Cik Ash nak sharing sesuatu dengan korang ni, pernah tak korang salah tulis tajuk dekat post entri lepas tu terpublish tak sempat nak taip apa-apa pun. Ataupun entri tu dah lama tapi nak ubah tajuk dan url blog. Pernah terfikir tak bagaimana nak buat. Cik Ash dulu-dulu lama dah mencari cara itu tak taw bagaimana. Banyak entri blog Cik Ash dah delete disebabkan kesilapan adsense tak lulus masa tu.. hahaha.. sayang tu sayang tapi masa tu tak taw cara kan sedih sangat.

Sekarang Cik Ash dah jumpa cara untuk baiki URL entri kita tu, ni Cik Ash taw daripada rakan blogger gak iaitu Zaza Iman. Terima kasih zaza ajar akak pasal ni.. hihihi..


Mula-mula sekali korang cari entri mana  yang korang nak tukar url tu.. kadang-kadang pernah terjadi tengah taip entri tershare tanpa tulis tajuk keluar ayat entri kan. Pernah terjadi tak korang, Cik Ash ni dah banyak jadi gitu hahaha.. so sekarang mudah dah taw cara kan tu yang Cik Ash sharing dekat blog.

Entri tersebut ditukar menjadi draf.Kena klik butang Revert To Draft yang tersedia di bahagian tepi sebelum anda publish tu. Lihat contoh di bawah ini.

Revert to draf

Selepas itu korang baiki la tajuk dekat entri tu macam Cik Ash entri tajuk asal Karnival Pendidikan MARA 2012 Di Negeri Kelantan, Cik Ash tukar jadi Karnival Pendidikan MARA Peringkat Negeri Kelantan. Selepas dah edit boleh klik Publish dekat tepi sebelah save tu.



Selepas dah tekan publish automantik link url baru akan berubah terus tengok gambar dekat bawah ini contoh url dah berubah.




Ok la korang itu jer cara yang Cik Ash buat nak tukar url dekat blog..kalau ada yang tak faham boleh tanya Cik Ash dekat facebook ataupun email ya.

2 comments:

  1. Thanks share. Pernah jadi ni dulu buat x tau jela

    ReplyDelete
  2. Oo.. senang je rupanya. Thanks cikash

    ReplyDelete