TICKER

Monday, May 21, 2018

Cara Membuat Shawl Jadi Instant Dua Muka

Cara Membuat Shawl Jadi Instant Dua Muka | Assalamualaikum... Hai korang semua apa khabar, Selamat berpuasa hari ke 5 ya.. Dah fikir nak masak menu apa ke hari ini. Cik Ash masih belum fikir lagi hahaha.. 


Aritu Cik Ash ada dapat gift pemberian daripada blogger Cik Mar dapat shawl berwarna merah hahaha, Cik Mar ni macam taw-taw tema tahun nak warna merah boleh la matching dengan jubah yang jahit tu hahaha...

Biasa la Cik Ash ni puas duk saja memcuba la buat instant shawl dua muka tu, ingat cara dalam kepala jer pun sebab pernah dah buat sebelum tengok tutorial dekat youtube or facebook sebelum

Cara Membuat Instant Dua Muka

1. Bentang halfmoon dalam keadaan bahagian depan halfmoon menghadap atas. Maksudnya, kainkan ada depan & belakang. Bahagian depannya menghadap ke atas dan yg belakang menghadap ke bawah


2. Lipat sblh kiri sekitar 15inch ke 16inch.
3. Ukur dlm 11inch ke 12inch pada lipatan td dan tanda pd ukuran tersebut.
4. Ukur macam ni

5. Letak jarum dan jahit sedikit pada bahagian yg sudah ditanda tadi. Jahit memanjang ke bawah dlm 1inch sahaja. Jahit sikit je jangan panjang².
6. Lipat halfmoon sebelah kanan pula sekitar 13inch. Ulang perkara yang sama macam langkah yg sebelum ini. Cuma beza dr segi ukuran. Bahagian ni lg pendek dr yang belah kiri tadi. Dari ukuran 13inch tadi, ukur pula bahagian muka uol pd bahagian ni. Ukuran aimi 9.5inch. Da ukur, tanda dan jahit terus mcm langkah tadi cuma yg ini kene jahit habis sampai bawah yg kita ukur 13inch tadi .

7. Mcm ni rupanya bila dah lipat dua-dua belah halfmoon tadi

8. Inilah rupanya bile da siap. Senangkan. Ni belum di terbalikkan. Bila dah terbalikkan, bahagian yang pendek akan jadi sebelah kiri dan yang panjang jadi sebelah kanan.
Itu jer tutorial nak membuat shawl menjadi instant dua muka.. dekat bawah ini adalah shawl yang Cik Ash punya hihihihi.. senang sangat lepas ni nak pakai shawl sarung jer tak payah dah nak guna kerongsang bagai.. hihihi.. 


Ok la korang semua itu jer cara tutorial yang Cik Ash jumpa dekat google so kalau tengok cara pakai nya boleh rujuk blog Azhafizah.com dekat blog dia ada jugak tunjuk cara membuat dan cara pakai shawl.. Selamat Mecuba korang semua.

15 comments:

  1. Replies
    1. Memang senang kak sheila ekin lepas tengok tutorial habis shawl ekin buat hahaha

      Delete
  2. Serius dah berubah shawl tu ehh,,,ehehehe..kreatif..jimat pulak tuh..lagi senang nak pakai..tak yah banyak pin kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi jimat sangat tak payah beli instant shawl dah hihihi

      Delete
  3. kalu dekat gee ordar doh ni..hihi

    ReplyDelete
  4. Kalau tengok cara senang je rupanyanya.. Tapi mcm zaza tak mahir sgt menjahit tak tau la jadi ke tak.. Kena cuba belajar ni.. Skg pun shawl instant mmg tinggi permintaan kan kak.. Sng terus sarung2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak ekin pun xmahir gak zaza tapi memcuba hihihi alhamdulillah jadi gak buat

      Delete
  5. Mudah kan.. jimat.. xyh nk beli lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cik en jimat tak yah cari lain dah

      Delete
  6. mudah je nak buat rupanya..dah lama tak pakai instant shawl ..Sekarang suka pakai bawal..hehe..sejak muka dah jadi lebar ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai gak tudung bawal jahit depan buat macam tudung sekolah tu pakai sarung terus senang kerjanya

      Delete
  7. Wah pandainya cik ash buat..kalau kita jadi ape ntah..hehehhe..jimat dhmacam ni..dh boleh pakai waktu raya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puas duk saja nad.. Memcuba buat hihihi.. Yup senang pakai di hari raya nanti

      Delete
  8. Senang bila dah jadi shawl instant kan. Tak pening kpla cari pin. Hehe

    ReplyDelete